Uzman Psikolog Nergis ÖZDİNÇ
Öz terapi, en kısa hali ile kendi kendine yardım etme yaklaşımıdır. Öz yansıtma, kendi kendine terapi ve içsel çalışma şeklinde farklı isimlerle psikoloji literatüründe karşınıza çıkabilir. Öz terapide amaç, kişinin duygularını fark ederek kendini tanıyabilmesi ve kendisi ile yüzleşerek içsel iyileşme sürecini desteklemektir.
Öz terapinin temeli, öz farkındalıktır. Kendimize soracağımız, “Neden böyle hissediyorum?” gibi sorular bizi içsel bir yolculuğa çıkarabilir. Örneğin, yoğun kaygı yaşadığımız bir günün ardından kendimize, “Bugün en zorlandığım konu neydi?”, “Bu duyguyu en son ne zaman hissetmiştim?” Sorularını sorabiliriz.
Öz terapinin temel özelliklerinden bir diğeri, kendimizle yüzleşme sürecidir. Kendimize öz farkındalıkla sorduğumuz sorulara dürüstçe verdiğimiz cevaplar, yüzleşmemize yardımcı olur. Böylece duygularımızın, düşüncelerimizin ve davranış kalıplarımızın farkında oluruz. Yüzleşmek, bastırmak ve yok saymaktan çok daha sağlıklı bir süreçtir.
Öz terapi sürecinde duyguları dışa vurabilmek çok kıymetlidir. Bunun için kendimize uygun araçlar keşfetmeliyiz. Duygu günlüğü yazmak, kendi kendine konuşmak, meditasyon yapmak gibi pek çok araç kullanabiliriz.
Duyguları dışa vurmak ve onlarla yüzleşmek zorlayıcı olabilir. Bunun için kendimizle şefkatli diyaloglara ihtiyaç hissedebiliriz. İçimizdeki eleştirmeni fark ederek, yerine şefkatli bir iç ses geliştirmek mümkün. İç sesimiz bize “Yetersizsin, başaramayacaksın.” Dediğinde, bunun yerine “Elinden geleni yapıyorsun, devam et.” Diyebilir olmak öz terapinin bir parçasıdır.
Kendimizle bir öz terapi yolculuğu başlatmak istiyorsak, bunu bir içsel harita gibi düşünebiliriz. Önce nerede olduğumuzu anlamaya ihtiyacımız var. Neredeyiz? Hangi duygu ve düşüncelerdeyiz? Bu ilk adımları yapmadan yüzleşme gelmeyecektir. Yüzleşmeden sonra kendimizle şefkatli diyalog kurmayı ihmal etmeyelim.
Öz terapi için bir uzman yönlendirmesi olmadan kendimize bir yol haritası oluşturabiliriz. Kendi kendine terapi yapmak bu adımlarla mümkün olabilir. Hatta devam eden bir terapi süreciniz varsa destekleyici rol oynayabilir. Ancak akut kriz durumlarında tek başına yeterli olmayacaktır. Öz terapi kişinin bilinç dışı dinamiklerini çözümlemek için yetersizdir. Bu anlamda daha derin iyileşme süreçleri için bir profesyonel destek alınmasını öneririm.
Öz terapi, kişinin günlük duygularını fark etme ve davranışlarını değerlendirme olanağı sunar. Öz terapi size kendinizi iyi hissetmenin yanında, kendinizle daha derin ve sağlıklı bir ilişki kurmanızı sağlayacaktır. Psikolojik dayanıklılığınızı destekleyerek, yaşam kalitenize olumlu katkısı olacaktır.
GÜNDEM
24 Haziran 2025GÜNDEM
24 Haziran 2025GÜNDEM
24 Haziran 2025GÜNDEM
24 Haziran 2025GÜNDEM
24 Haziran 2025GÜNDEM
24 Haziran 2025GÜNDEM
24 Haziran 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.