DOLAR 32,2531 -0.07%
EURO 35,0072 -0.24%
ALTIN 2.475,720,40
BITCOIN 21452830,59%
Edirne
23°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ÖZGÜVENLİ ÇOCUK YETİŞTİRMEK

ÖZGÜVENLİ ÇOCUK YETİŞTİRMEK

ABONE OL
29 Nisan 2024 15:14
ÖZGÜVENLİ ÇOCUK YETİŞTİRMEK
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uzman Psikolog Nergis ÖZDİNÇ

Özgüvenli çocuk yetiştirmek her anne babanın hedefleri arasındadır. Çocukların özgüvenli olabilmeleri için öncelikle “Kendine güvenen çocuk” olmaları çok kıymetlidir. Kendine güvenen çocuk olmak, gelişimsel, sosyal, akademik başarı gibi pek çok alanı etkileyen önemli bir olgudur.

Özgüvenin temelleri daha anne karnında atılır ve erken çocukluk döneminde pekiştirilmeye devam eder. Daha anne karnındayken, annenin bebeği ile ilgili ilk algılarından yola çıkarak benlik algısının temelleri atılmış olur. Sonrasında doğduğu ailenin tutumları, öğretmen ve akran ilişkileri ile gelişen benlik algısı çocuğun özgüvenini etkileyecektir.

Özgüvenli çocukların özelliklerine bakıldığında, bu çocuklar genellikle kendilerini yeterli bulurlar. Problemlere karşı daha çözüm odaklıdırlar. Arkadaş ve sosyal ilişkilerine karşı daha olumlu duyguları vardır. Kendileri ile barışıktırlar.

Özgüvenin temelleri ailede atılıyor ise, özgüvenli çocuk yetiştirmek için anne babalar nelere dikkat etmeli?

Koşulsuz sevgi, çocuğun varlığının tek başına çok değerli olduğunu gösterir. Bu sayede çocuğun kendisi ile ilgili olumlu benlik algısı oluşturması desteklenecektir. Hata yapsa bile kendisini seven ve güvenmeye devam eden ebeveynlerle büyüyen çocuklar özgüvenli çocuk olma potansiyeli taşırlar.

Demokratik aile tutumları ile büyüyen çocuklar daha özgüvenli olabilirler. Bu aile tutumunda çocukların da fikri alınır ve ne hissettikleri değerlidir. Değer görülen bir ailede yetişen çocuk kendisini değerli bir birey gibi görecek ve bu algı özgüvenine katkı sağlayacaktır.

Sorumluluk vermek, yaşına uygun görevleri tamamlamasına fırsat tanımak, kendine güvenen çocuklar yetiştirmede oldukça önemlidir. Çocuğunuzun yerine sizin yaptığınız her eylem, onun özgüvenine olumsuz bir katkı sağlayacaktır.

Kıyaslamalar yapmak, özgüven gelişimini olumsuz etkileyen bir durumdur. Çocuğunuzu başkaları ile kıyaslamak, kendisini yetersiz hissettirecek ve özgüvenine zarar verecektir. Kıyaslamak yerine çabasını takdir etmeyi deneyebilirsiniz.

Rol model olmak, çocuk yetiştirme sürecinde en önemsediğim durumlardan biridir. Kendine güvenen bir anne babayı gözlemlemek, çocuk için en önemli öğrenme aracıdır.

İlgi ve yeteneklerini keşfetmek ve buna fırsat tanımak, çocuğun kendisini başarılı hissedeceği alanlar yaratmasına olanak tanıyacaktır. Bu alanlar çocuğun özgüven kazanmasına fırsat verecektir.

Sınırlar önemlidir. Sınır demek çocuklara daha güvenli bir ortam yaratmak demektir. Sınırlar için kurallar ve disiplin gereklidir. Kuralların net olduğu bir ortamda, ne yapması veya yapmaması gerektiğini bilmek çocukta öz disiplin gelişmesine katkı sağlar. Bu sayede çocuklar, aile, okul gibi sosyal ortamlarda beklenen ve beklenmeyen hareketleri bilecek ve gerektiğinde davranışlarının sonuçlarına katlanarak sınırları öğrenecektir. Sınırların olmadığı bir ortamda özgüvenli çocuk yetiştirmek oldukça zordur.

Çocuk yetiştirmede, tüm ailelere destekleyici bir süreç diliyorum.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.