DOLAR 32,2310 0.05%
EURO 35,1039 0.19%
ALTIN 2.507,660,29
BITCOIN 2140293-0,69%
Edirne
20°

KAPALI

03:53

İMSAK'A KALAN SÜRE

Şallı: Söylemlerle geçiştirilemez

Şallı: Söylemlerle geçiştirilemez

Edirne Roman Sivil Toplum Gönüllüsü Edirne Kent Konseyi Roman Çalışma Grubu Başkanı Turan Şallı, 8 Nisan Romanlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, romanların önceliğinin eğitim yerine yoksullukla mücadele olduğunu belirtti. Şallı, “Sorunun çözümü bir elzemdir, 8 Nisan Romanlar günü söylemiyle geçiştirilemez. Ortaya net olanı koymak gerekir. Hükümetin ciddi anlamda bir Roman politikasının olduğunu söylemek çok zor” dedi.

ABONE OL
6 Nisan 2024 14:42
Şallı: Söylemlerle geçiştirilemez
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Roman Sivil Toplum Gönüllüsü Edirne Kent Konseyi Roman Çalışma Grubu Başkanı Turan Şallı, açıklamasında şunları kaydetti:

‘ROMANLAR KADERİNE TERK EDİLDİ’

“Yeryüzünün yok sayılanları Romanlar (Çingeneler), tarihsel ve toplumsal arka plana sahip kültürel, ekonomik sorunlar yumağına sahiptir. Sorunlarını köklerinden alan Çingeneler, hem toplumların hem de devlet yönetimlerinin baskısı ile karşılaşmıştır. Kısır döngü haline gelen yaşamları başta ayrımcılık ve ırkçılık olmak üzere kamusal alanlarda ayrımcılığa uğrayabildiğine tanık olabiliyoruz. Çingeneler, Osmanlı ve Cumhuriyet’in yönetim kadroları tarafından yoksul yaşamlarının oluşturduğu ortak kültürel ve davranışsal örüntülerinden dolayı toplumların ötekileri, aşağı bir kavim olarak damgalanmıştır. Bu durum, günümüzde devletin ve toplumsal hafızada yerini kısmen de olsa korumaktadır. Romanlar/Çingeneler yaşam karakteristiğinden dolayı kendi kaderlerine bırakılmış, devletin ilgisine mazhar olmamıştır.

1993 yılında dönemin Edirne Milletvekili Erdal Kesebir, Türkiye’nin vatandaşları olan ve yasal adı “Çingene” olanlara yönelik 1934 yılı 2510 sayılı İskan Kanunun 4. maddesindeki ayrımcı ve dışlayıcı ifadelerin çıkarılması için mücadelesi zamanın siyasal sorunları arasında kaybolmuştur. AKP iktidarı sayesinde olumsuz hükümler yasadan çıkarılmış, 2010 Roman Açılımı ve 2021/7 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile ülkemizde “8 Nisan Romanlar Günü” olarak kutlanmasına karar verilmiştir.

‘VEKİLLER ROMAN MESELESİNİ İYİ YÖNETEMEDİ’

2016 yılında Roman Stratejik Eylemi hazırlandı, hepsi ötelendi. 2030 yılına bırakıldı. Bir arpa boyu yol alınamadı. Romanların eğitim, sosyal güvence, istihdam, sağlık ve barınma gibi birçok alanda sorunlar yerinde saymaktadır. Romanların sorunları için siyaset sahnesine iki Roman kökenli vekil sürüldü. AK Parti İzmir Milletvekili Cemal Bekle’nin ağzından sorunların çözümüne ilişkin sözler duyamadık, tek sözü; “Bizler her türlü milliyetçiliği ayaklar altına almış bir partiyiz” demek oldu. Diğer CHP İzmir Milletvekili olan Özcan Purçu’da Roman meselesini iyi yönetemedi. Şimdilerde vekil değillerdir. Kendi yaşamları değişti. Romanlarınki yerinde saymaya devam ediyor.

‘ROMANIN DA ROMAN OLMAYANIN DA İŞİ ZOR’

Yoksulluğun içinde katmanlaşan Roman sorunları çok farklı sosyolojik öğeler barındırmaktadır. Sorunun çözümü bir elzemdir, 8 Nisan Romanlar günü söylemiyle geçiştirilemez. Ortaya net olanı koymak gerekir; Hükümetin ciddi anlamda bir Roman politikasının olduğunu söylemek çok zor. Türkiye’nin Roman vatandaşlarının günümüzdeki temel önceliği eğitim olmaktan çıkmış, yoksullukla mücadele haline gelmiştir.  Günümüz ekonomik verilere baktığımızda, Roman’ın da Roman olmayanın da işi çok zor.

15 yıllık Roman sürecinde Romanların görünürlüğü arttı, sosyal ve ekonomik yaşamları değişmedi. Her seçimde olduğu gibi umudun solan yüzleri olmaya devam ediyoruz. Umutların yeniden yeşermesi, toplumsal, kültürel, sosyal, ekonomik ve politik yaşama eşit yurttaşlar olarak katılımının önündeki engellerin kalkması dileğimle.” Haber Merkezi

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP