DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2050115-2,31%
Edirne
16°

AZ BULUTLU

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Ulus Pazarı’nda neler oluyor?

Ulus Pazarı’nda neler oluyor?

Edirne Cuma Pazarı (Ulus) Kurucu Başkanı Bülent Reisoğlu, Ulus Pazarı Kooperatifi’nin amacı ve gayesinden çıkarıldığını, pazarın ‘tezgah pazarlama’ alanına dönüştürüldüğünü söyledi. Reisoğlu, “Hasta olduğum son 3 yılda Edirne esnafı kiracı konumuna getirilmiştir. Kooperatif bir rant çarkına dönüştürülmüş ve halkımızın ucuz ve kaliteli ürün alma hakkı elinden alınmıştır. Bu durumu değiştirmek mümkündür” dedi.

ABONE OL
28 Mart 2024 12:22
Ulus Pazarı’nda neler oluyor?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Reisoğlu, Belediyenin mülkünü hava parası ile pazarlandığını kaydederek, “Çaresizlik içinde kalan esnaf ya pazarı terk ediyor ya da tezgah açmak için para vermek zorunda kalıyor” dedi. Reisoğlu, mevcut yönetim hakkında,Edirne ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından yağma, zimmet, evrakta sahtecilik, makbuzsuz para toplama, vergi kaçakçılığı suçlarından soruşturma başlatıldığını kaydetti.

“KOOPERATİF BİR RANT ÇARKINA DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ”

Reisoğlu, şunları kaydetti:

Bilindiği üzere mülkiyeti Edirne Belediyesi’ne ait olan Dilaverbey Mahallesi Merkez Pazar Yeri’nde Cuma günleri Cuma Pazarı veya Ulus Pazarı adı ile anılan pazar kurulmaktadır. 3 yıl önce başlayan önemli hastalığım ve uzun süren tedavi sürecimi fırsat bilen iki eski yöneticim tarafından kurucu başkanı olduğum, geçmiş dönemde de Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptığım Ulus Pazarı Kooperatifi amacı ve gayesinden çıkarılmış ve Edirne Pazarı tezgah pazarlama alanına dönüştürülmüştür. Pazar içerisinde farklı meslek odalarına kayıtlı-kayıtsız, vergili, vergisiz 280-300 esnaf tezgah açmaktadır. Yetkili olduğum 19 yıl boyunca Edirneli ve tüm pazarcı esnafının ve Edirne halkının faydasına azami dikkat gösterdim. Ancak üzülerek görüyorum ki hasta olduğum son 3 yılda Edirne esnafı kiracı konumuna getirilmiştir. Kooperatif bir rant çarkına dönüştürülmüş ve halkımızın ucuz ve kaliteli ürün alma hakkı elinden alınmıştır. Bu durumu değiştirmek mümkündür. Bugün size yaşananları anlatmak, çözüm yolunu bir kez daha hatırlatmak ve yapılmak istenen vurgunu gözler önüne sermek istiyorum. Cuma günleri Ulus Pazarı adı ile anılan Merkez Pazar Yeri’nde kooperatifin sadece 20 ortağı bulunmaktadır. Edirne esnafı yok denecek kadar azaltılmıştır. Kooperatifin merkezi İstanbul ili Çekmeköy ilçesindedir. Edirne’de şubesi yoktur. 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’na göre sadece ortakların sayısı kadar sınırlı ve sorumludur, yasalar gereği olarak Edirne Belediyesi tarafından hiçbir yetki devri ve işletme hakkı verilmemiştir. Adı geçen kooperatif son 3 yıl içerisinde 5393 sayılı Belediyeler Kanunu’na ve pazar yerleri hakkındaki yönetmelik hükümlerine aykırı hareket etmektedir. Ortağı olsun olmasın tüm esnaflardan gider, işgaliye, kira, devir, tahta parası, hava parası makbuzsuz-makbuzlu olarak milyonlarca TL tahsilat yapmaktadır. Belediyenin mülkünü hava parası ile pazarlamaktadırlar.

“İTİRAZ EDENLERE TEZGAH AÇTIRMAMAKTADIRLAR”

Konu ile ilgili olarak 09.02.2024 tarihli dilekçemizde Edirne Belediye Başkanlığı’na bu konular ivedilikle çözülmesi için talepte bulunduk. Süreç içerisinde belediyenin mülkü yasal olmayan satışlara pazarlanmaya devam etmektedir. Edirneli pazarcı esnafı bu simsarlara ayda tezgah başına 10 bin TL – 15 bin TL kira adı altında haraç ödemeye mahkum edilmektedir. Kooperatif kimliği altında son yıllarda pazarcılar mafyası örgütüne dönüşen üyesi olduğum kooperatifin yönetici sıfatı taşıyan kişileri otopark mafyası gibi para toplamaktadırlar. İtiraz edenlere tezgah açtırmamaktadırlar. Çaresizlik içinde kalan esnaf ya pazarı terk ediyor ya da tezgah açmak için para vermek zorunda kalıyor. Hastalık sürecim içerisinde tüm engelleme çabalarıma rağmen; başarılı olamadım, fakat haklarında Edirne ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından yağma, zimmet, evrakta sahtecilik, makbuzsuz para toplama, vergi kaçakçılığı suçlarından soruşturma başlatılmıştır.

“İVEDİ OLARAK EDİRNE PAZARCILAR ODASI LEHİNE TANZİM EDİLMESİ GEREKMEKTEDİR”

Edirne Belediye Başkanı Sayın Recep Gürkan, esnaftan, halktan ve sosyal medya ve Cimer üzerinden gelen ihbar ve şikayetler üzerine kamuoyuna açıklama yaparak bu olumsuzluklarla mücadele edileceğini ifade ederek mücadele sürecini başlatmıştır. Akabinde de Belediye Başkanlığı seçim süreci başlamıştır. Belediye Başkanı Sn. Recep Gürkan, Edirne Belediye Meclisi’nin 2024 yılı Şubat ayı oturumunda tamamen yasaların öngördüğü şekilde; kapsamı açık ve net bir şekilde pazarlardaki tümhizmetlerin Edirne Pazarcılar Esnaf Odası tarafından verilmesi için Belediye ve Pazarcılar Odası arasında hizmet sözleşmesi yapması için yetki almıştır.(EK2) Fakat hazırlanan hizmet taslak sözleşmesinin Meclis kararı ile uyuşmadığı Edirne Pazarcılar Esnaf Odası’na pazarın kapısının dışının krokilendiğini, gösterildiğini ve Edirne Pazarcılar Esnaf Odası yöneticileriyle birlikte pazarcı esnafının buna haklı olarak tepki gösterdiğini öğrendim. Bu taslak sözleşme alınan meclis kararına uygun olarak hazırlanmamıştır. Hangi gerekçe ve nedenlerle hazırlandığı belirsizdir. İvedi olarak Edirne Pazarcılar Odası lehine tanzim edilmesi gerekmektedir.

“25 MİLYON TL’LİK BİR VURGUN GERÇEKLEŞECEKTİR”

Alınan meclis kararının amacına uygun olarak ifa edilmemesi durumunda pazar alanında 25 milyon TL’lik bir vurgun gerçekleşecektir. Önemle belirtiriz ki; öncelikle görev süresi içerisinde söz konusu pazar alanında bu yolsuzluğa engel olabilecek, mağdur Edirne pazarcı esnafının yüzünü güldürecek yegane kişi, 10 yıllık görev süresi içerisinde Edirnemizde çok önemli kalıcı projeleri hayata geçiren ve güzel hizmetler yapmış olan Edirne Belediye Başkanımız Sayın Recep Gürkan’dır. Şöyle ki; mülkiyeti Edirne Belediyesi’ne ait olan Dilaverbey Mahallesi Merkez Pazar Yeri’nde Cuma günleri kurulan pazarda ek kroki ile belirtilen pazar içerisinde bulunan 6 Sokak numaralı 250 adet tezgahın (tahta) (1 tahtanın boyu 1.5 m, eni 3 m’dir) (EK3: kroki ve liste) tanesi 100.000 TL’den il dışından kişilere yüksek kira getirisi vaadi ile satılacağı ve bu satışların ön hazırlığının yapıldığını bir kısmının kaporalarının alındığını ve tamamının gerçekleşmesi için Belediyenin pazar ile ilgili tutumunun beklendiğini, siz basın kuruluşları aracılığı ile İçişleri Bakanlığı’na, Edirne Valiliği’ne, Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı’na, Edirne Belediyesi’ne, Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı’na gereğinin yapılması için ihbaren bildiririm.” Haber Ergin Yıldız

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.