1 – Kontrole gitmemek: Dikkat etmenize rağmen kilo veremiyorsanız bunun nedeni hormonal sorunlar ve kan tahlilleriniz olabilir. Hipotiroidi, Cushing sendromu, polikistik over sendromu, insülin direnci gibi durumlar kilo kaybını zorlaştırır ve ek tedavi gerektirir.
2 – Sadece tartıya odaklanmak: Tartıda yeterli kilo kaybı bazen görülmeyebilir. Örneğin kadınlarda adet dönemlerinde tartıda 2-3 kg artış olur. Bir başka örnek; kişide egzersiz ile kas kütlesinde artış olurken bu da yağ kaybı olmasına karşın tartıda kilo kaybı olarak yansımıyor olabilir. Bu nedenle sadece tartıdaki sayıya odaklanmak yerine yağ-kas ölçümlerine bakmak veya bel-kalça çevresine bakmak daha doğru olur.
3 – Diyet programını kafaya göre uygulamak: Bazen danışanlar verilen diyet listesinden daha az yiyerek ‘daha hızlı sonuç almalıyım’ hatasına düşmektedirler. Oysaki bu liste, kişinin vitamin-mineral gibi mikro besin ögesi ihtiyaçlarını da düşünülerek hesaplanmıştır. Bazı bileşenler düzenli ve eser miktarda alınmazsa geçmeyen yorgunluk, başağrısı ve tekrar eden hastalıklar sürekli kapınızı çalacak demektir.
4 – Egzersize güvenmek: Spor veya yürüyüş yapan insanların ‘nasıl olsa eritirim’ şeklinde düşünmesi yanlıştır. Egzersizdeki amaç zaten kalori açığı oluşturarak zayıflamaktır. Buna güvenerek diyet listesinde verilenden fazla yenirse vücut ağırlığınız sabit kalacaktır. Unutmayın on bin adım yürüme ile ortalama 500 kalori yakarken bir dilim pasta da 500 kalori vermektedir.
5 – Ulaşılabilir hedefler koymamak: Kilo verme sürecinde 3 ayda 30 kilo vermeyi planlamak gerçekçi ve uygun değildir. İlk hedef ağırlığınızın % 10’unu vermek olmalıdır.
GÜNDEM
7 gün önceGÜNDEM
14 Ocak 2025GÜNDEM
14 Ocak 2025GÜNDEM
14 Ocak 2025GÜNDEM
14 Ocak 2025GÜNDEM
14 Ocak 2025GÜNDEM
14 Ocak 2025