Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) yetkilileri, düğün salonlarında çalınan müziklerin telif haklarıyla ilgili düzenleme kapsamında salon işletmecileriyle sözleşme imzalamaya başladı. MESAM Başkanı Recep Ergül, “Bir düğün salonundan yıllık alınacak telif 6 bin 500 liradır. Bir düğün için de 65 liraya tekabül ediyor. Yani bugün istedikleri müzikleri çalabilecekler, bedeli 65 lira. Bu para kimin parası? Bu para söz yazarı, besteci ve aranjörlerin parası” dedi.
MESAM Başkanı Recep Ergül, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında çalınan müziklerin telif hakları için MESAM ile mekan işletmesi arasında lisans sözleşmesi imzaladı.
“BİR DÜĞÜN SALONUNDAN ALINACAK TELİF 6 BİN 500 LİRADIR”
MESAM Başkanı Recep Ergül, yaptığı açıklamada, düğün salonlarıyla ilgili operasyonları sahada zorluklarla karşılaşılmaması adına bizzat kendisinin yürüttüğünü belirterek, “5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun (FSEK) verdiği yetkiyle bugün buradan telif talep edeceğiz. Bir düğün salonundan yıllık alınacak telif 6 bin 500 liradır. Bir düğün için de 65 liraya tekabül ediyor. Yani bugün istedikleri müzikleri çalabilecekler, bedeli 65 lira. Bu para kimin parası? Bu para söz yazarı, besteci ve aranjörlerin parası. Dolayısıyla biz de buralardan topladığımız telifi onlara dağıtıyoruz.” diye konuştu.
Düğün salonlarında ziyaretlerinde bugüne kadar nezaket ve saygı dışı bir tavırla karşılaşmadıklarını vurgulayan Ergül, şunları kaydetti:
“Zaten düğün salonunun sahibi de bir sanatçıymış. Biz onu öğrendik buraya gelmeden önce bir araştırma yaptık. Hatta bundan sonra gideceğimiz pek çok düğün salonunun sahibi de sanatçı. Sanatçı olduğu için de ‘Evet haklısınız bizim aslında bu müzikten dolayı bir bedel ödememiz gerekir size.’ dediler. Fakat o bedeli nasıl ödeyeceğimizi bilmiyorduk. Şimdi onları da bilgilendireceğiz. Gelin damada da takımızı takıyoruz. Kamuoyunda şöyle bir yanlış algı oluştu, ‘Gelinler, damatlar ek bir yükle karşılaşacaklar.’ denildi. Hiç öyle bir şey yok. Bu konunun muhatabı düğünü yapanlar değil düğün salonu sahipleri. Yani bu 65 lirayı da herhalde düğüne yansıtmazlar diye düşünüyoruz.”
“MESAM SANATÇILARA SAHİP ÇIKIYOR”
Grand Life Garden Salonu sahibi Halis Aslan, “MESAM’ın yaptığı bu girişimi canıgönülden kutluyorum. Gerçekten biz salonda her şeyin bedelini ödemişken bir tek müziğin bedelini ödemiyoruz. Hiçbir salon bunu ödemiyor. Bu konuda MESAM’ı kutluyorum ben, gerçekten çok büyük bir özveriyle sanatçılara sahip çıkıyor.” görüşünü paylaştı.
Düğün salonlarında müzik dışında her şeyin bedelinin ödendiğini ifade eden Aslan, “Yeni bir eser geldiği zaman sahnede okuyoruz. Bunlarla insanları eğlendiriyoruz. Kimi zaman ağlatıyor, kimi zaman geliyor güldürüyoruz. Bunu da icra eden bir sanatçı vardır. Onun da cebine beş kuruş girmesi lazım.” değerlendirmesini yaptı.
Aynı zamanda Türk halk müziği yorumcusu ve bestekarı da olan Aslan, telif sözleşmelerinin sanatçılar katkıda bulunacak olmasından memnuniyet duyduklarını, MESAM yetkililerini düğün salonlarını ziyaret ederek sözleşme imzalama çabasından dolayı kutladığını söyledi. (aa)
GÜNDEM
13 Mayıs 2025GÜNDEM
13 Mayıs 2025GÜNDEM
13 Mayıs 2025GÜNDEM
13 Mayıs 2025GÜNDEM
13 Mayıs 2025GÜNDEM
13 Mayıs 2025GÜNDEM
13 Mayıs 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.