Edirne Genç Çiftçiler Derneği Başkanı Egemen Ilgın, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada artan gıda enflasyonuna dikkat çekti. Ilgın, “Günümüzde artan Gıda enflasyonu tüketicileri de olumsuz etkilemekte, gıdaya erişim kısıtlanmakta, özellikle çocuklarımızın dengeli ve yeterli beslenmeleri sağlanamamaktadır. Bundan daha vahimi kentte yaşayan vatandaşlarımız gibi kırsaldaki üreticilerimiz de bu sorunla karşı karşıyadır. Et üreticileri ve çobanlar bile ürettiği eti lokantada yiyemez haldedir” dedi.
Ilgın, açıklamasında şunları kaydetti:
“Bu kadim toprakların, kadim uğraşısı tarım ve hayvancılığa gönül vermiş, 85 milyonun ekmeği ve aşı için üretim yapan tüm Çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü kutluyorum.
Boşalan köyler, bölünen, parçalanan topraklar, boş ağırlar, ekilemeyen tarlalar, çocuk sesine hasret köyler ve artık akmayan köy çeşmelerinin gölgesinde bir Çiftçiler Gününü daha karşılıyoruz. Artan nüfusa rağmen azalan çiftçi sayısı birçok kesimi endişelendirse de artan maliyetlere ve yaşanan tüm olumsuz koşullara rağmen yine de üretmekten vazgeçmeyen o nasırlı elleri bir kez daha saygı ile öpüyorum.
Gelecek yıllarda Dünya’yı bir gıda krizinin bekleyeceği artık kabul görmüş iken dört mevsimin yaşandığı, verimli arazilere ve doğal kaynaklara sahip ülkemizde tarımın planlı bir şekilde yapılamaması, kazanç düşüklüğü ve sosyolojik birtakım nedenler dolayısıyla ülkemiz ne yazık ki tarım ürünlerini ithal eder bir hale gelmiştir.
Sadece Serhad Şehrimiz Edirne bile ürettiği stratejik ürünler ve rekolteleri ile çok önemli bir tarımsal üretim üssü iken uygulanan yanlış politikalar nedeniyle tarımsal üretimin geleceği tehlikeye girmiştir. Ülkemiz üretemiyorsak ithal ederiz anlayışına kapılmamalıdır. Kırsalı, küçük aile işletmelerini, genç ve kadın çiftçileri destekleyerek tarım sektöründeki gücünü tüm Dünya’ya göstermelidir. Tarımsal kooperatif sistemi hızlıca modernize edilerek, tarımda üretkenliğin ve verimliliğin arttırılmasına yönelik girişimlere derhal başlanmalıdır. Tarım sektörü ve sanayi sektörü arasındaki eş güdüm kooperatifler aracılığı ile sağlanmalıdır. Kadın ve Genç çiftçilerimize iş kurma sermayesi imkanı tanınarak küçük aile işletmeciliği yeniden yaygınlaştırılmalıdır.
Çiftçinin kullandığı mazottan özel tüketim vergisi kaldırılmalı, kadın ve genç çiftçilerin sigorta primlerinde devlet desteği sağlanmalı, tarımsal kredilerin faizleri düşürülmelidir.
Günümüzde artan Gıda enflasyonu tüketicileri de olumsuz etkilemekte, gıdaya erişim kısıtlanmakta, özellikle çocuklarımızın dengeli ve yeterli beslenmeleri sağlanamamaktadır. Bundan daha vahimi kentte yaşayan vatandaşlarımız gibi kırsaldaki üreticilerimiz de bu sorunla karşı karşıyadır. Et üreticileri ve çobanlar bile ürettiği eti lokantada yiyemez haldedir.
Tüm bu sebeplerden dolayı Tarım Türkiye’nin birinci gündem maddesi olmalıdır. Tarım ihmal edilecek bir konu değildir. Çiftçinin yüzünün güldüğü, çiftçiler ile birlikte tüketicilerin de yüzünün güldüğü gelecek güzel günlerde Çiftçiler Gününü kutlayabilmek dileğiyle bir kez daha tüm Çiftçilerimizin 14 Mayıs Çiftçiler Günlerini kutluyor, emeklerinin karşılığında saygıyla eğiliyorum.” Haber Merkezi
GÜNDEM
22 Kasım 2024GÜNDEM
22 Kasım 2024GÜNDEM
22 Kasım 2024GÜNDEM
22 Kasım 2024GÜNDEM
22 Kasım 2024EKONOMİ
22 Kasım 2024GÜNDEM
22 Kasım 2024