Atatürk Anıtı’nda gerçekleştirilen törende platformda yer alan sivil toplum kuruluşlarının başkanları anıta çelenk sundu.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam eden programda Edirne İl Genel Meclis Üyesi Çiğdem Gegeoğlu, konuşma yaptı.
Gegeoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kadınların sayısının 600 milletvekili içerisinde 121 olduğunu dile getirdi. İl Genel Meclis Üyesi Gegeoğlu, “Yıllardır şiddetin birçok türüne maruz kalan biz kadınlar, bugün 1934 yılında yasalaştırılan seçme ve seçilme hakkının farklı yöntemlerle engellendiği başka bir şiddet türü ile karşı karşıyayız. Kadınlarımız, Meclis’te 600 milletvekili içinde 121 ile %20,1 oranında, Belediye Başkanlığında 81 ilde 4 ile % 4,9 oranında, 922 ilçede 17 ile %1,84 oranında, Muhtarlıklarda 50.157 toplamında 1.134 ile % 2,26 oranında temsil edilmektedir. Kadının siyasal alanda temsil edilme oranı hızla geriye gitmektedir. Bu ivmenin hızla geriye gidişi kadınların başarısızlığı ile asla alakalı değildir. Erkek egemen yönetimlerin hazırladığı, erkek öncelikli yasalar değiştirilmeli ve her alanda kadına kendini ifade etme özgürlüğü tanınmalıdır. Aksi takdirde bu gerçeğin değişmesi mümkün değildir. Bir sonraki seçimlerde yine aynı manzara ile karşılaşmak istemiyoruz. Bu yüzden tüm partileri, daha fazla vakit kaybetmeden, şu andan itibaren kadınların seçimle ya da atamayla gelinen tüm karar alma mekanizmalarında eşit temsili için gerekli adımları atmaya davet ediyoruz. Eşit temsil hakkı istiyoruz. Ve hakkımızın da sonuna kadar arkasındayız.” ifadelerini kullandı.
Gelecek seçimlerde kadınların siyasal anlamda daha fazla söz sahibi olması için adım atılması gerektiğini aktaran Gegeoğlu, “Tüm partileri, daha fazla vakit kaybetmeden, şu andan itibaren kadınların seçimle ya da atamayla gelinen tüm karar alma mekanizmalarında eşit temsili için gerekli adımları atmaya davet ediyoruz. Eşit temsil hakkı istiyoruz. Bizler, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bize verdiği seçme ve seçilme hakkımıza her zamankinden daha fazla sahip çıkmaya kararlıyız, mecburuz, zorundayız. Edirne Kadın Dayanışması olarak bizlere tanınan hakkımızı en iyi şekilde kullanmak için mücadelemize devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Haber Ogün Kurkan
GÜNDEM
31 Temmuz 2025GÜNDEM
31 Temmuz 2025GÜNDEM
31 Temmuz 2025GÜNDEM
31 Temmuz 2025GÜNDEM
31 Temmuz 2025GÜNDEM
31 Temmuz 2025GÜNDEM
31 Temmuz 2025