Edirne Genç Çiftçiler Derneği Başkanı Egemen Ilgın, buğdayların üst gübrelemesinin başlayacağı dönemde gübre fiyatlarının artmasının üreticiyi ciddi şekilde endişelendirdiğini ifade etti. Ilgın, “Gübre fiyatlarındaki artış, üreticiyi zor durumda bırakıyor” dedi.
Haziran ayında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, buğday için kilogram başına 1,75 TL, arpa içinse 0,75 TL fark/ destek ödemesi yapılacağı duyurulmuştu. Ancak, o gün belirlenen fark ödemesi kararının ardından, üre gübresinin fiyatı 13 TL iken, çiftçilerin fark ödemesi eline ulaşmadan üre gübresinin fiyatı 18,5 TL’ye yükseldi.
Edirne Genç Çiftçiler Derneği Başkanı Egemen Ilgın, bu durumun çiftçilerin alım gücünü ciddi şekilde düşürdüğünü belirtti. Ilgın, “Fark ödemesi belirlendiğinde üre gübresi 13 TL idi. Ancak, çiftçiye destek ödemesi yapılmadan, gübre fiyatı 18,5 TL’ye çıkmış oldu. Bu da demek oluyor ki, çiftçinin alacağı destek, fiyat artışları nedeniyle eridi. Bu paralar ödenmediği her gün, enflasyon karşısında çiftçinin eline geçmeyen para erimiş olacak. Eğer bu destekler zamanında ödenmiş olsaydı, çiftçi gübresini alabilecek ve maliyetini düşürecekti. Gübrelemenin verimlilik için büyük önem taşıdığına dikkat çeken Ilgın, “Buğdayın filizlenmesi ve verimliliği için üre gübre atılması şart. Ancak şu anki maliyetlerle çiftçinin üretim yapması oldukça zorlaşıyor. Gübre fiyatlarına sübvansiyon sağlanmalı, bu tarımın geleceği için hayati bir konu yoksa çiftçimiz üretim yapmakta çok zorlanacak” ifadelerini kullandı.
Ilgın, çiftçilerin yaşadığı bu ekonomik sıkıntılara çözüm bulunması gerektiğini vurgulayarak, gıda fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesi için gübre fiyatlarının kontrol altına alınması gerektiğine dikkat çekti. Haber Merkezi
GÜNDEM
15 gün önceGÜNDEM
29 gün önceGÜNDEM
05 Şubat 2025GÜNDEM
05 Şubat 2025GÜNDEM
05 Şubat 2025GÜNDEM
05 Şubat 2025GÜNDEM
05 Şubat 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.