Uzman Psikolog Nergis ÖZDİNÇ
İnsanlık tarihi kadar eski olan şiddet kavramı bireysel ve toplumsal olarak hepimizi etkilemektedir. Şiddet denildiğinde ilk akla gelen fiziksel eylemler olsa da şiddetin pek çok açıdan farklı görünümleri bulunmaktadır. Fiziksel şiddete göre fark edilmesi zor ancak yarattığı etki açısından çok daha zarar verici olan psikolojik şiddet, maalesef toplumun her alanında karşımıza çıkmaktadır.
Fark etmekte zorlanıyor olsak da günlük yaşamda en sık rastlanan şiddet türü psikolojik şiddettir. Şiddetin bu türünde hakaret etmek, aşağılayıcı söz söylemek, küçük düşürmek, aşırı kıskançlık yapmak, tehdit etmek, kişiye kendisini yetersiz hissettirecek söz veya davranışta bulunmak, küfretmek, kişinin kendisini ifade etmesine engel olmak, kişinin hareket özgürlüğünü kısıtlamak, kişinin aile üyeleri ve arkadaşlarıyla görüşmesini engellemek, kişinin istediği gibi giyinme özgürlüğüne engel olmak gibi fiziksel bir baskı olmaksızın uygulanan ve ruh sağlığını etkileyen her türlü eylem psikolojik şiddettir.
Psikolojik şiddet tek başına görülebileceği gibi diğer şiddet türleri de çoğunlukla bu gruba eşlik edebilmektedir. Şiddet türlerinde birlikte görülme yaygındır. Şiddetin bu türü çoğunlukla yakın duygusal ilişkilerde, aile ilişkilerinde ve iş ilişkilerinde görülmektedir. Daha çok kadına ve çocuklara yönelik olduğuna ilişkin araştırma bulguları dikkat çekicidir.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, yaşamlarının herhangi bir döneminde psikolojik şiddete maruz kalan kadınların oranı %44 olarak belirlenmiştir. Maalesef bu orandan çok daha fazlası olduğuna inanıyorum.
Psikolojik şiddet örneklerine bakıldığında; Aile içinde bir kişinin dışarıya yalnız çıkmasına izin vermemek, mutfakta bulaşık bırakılmadan yatılması aksi halde partnerin sinirlenmesi, kadına sürekli kocasının kendisi olmaksızın başarılı olamayacağının söylenmesi, evdeki görevi hakkında küçümseyici davranışlar, ayrılık durumunda tek başına yaşamasına izin verilmeyeceği imaları, duygularından dolayı suçlamak aile içinde görülen psikolojik şiddet örneklerinden bazılarıdır.
İşyerinde ise psikolojik şiddet, bireyin iletişim kurma çabasına rağmen görmezden gelinmesi, itibarına karşı gülünç duruma düşürme, arkasından konuşma, mesleki konumuna göre aşağılayıcı işler verme, kapasitesinin çok üstünde veya çok altında işler verme gibi örnekler verilebilir.
Hayat akışında sürekli ve sistematik bir şekilde psikolojik şiddete maruz kalmak, korku içinde yaşamaya ve psikolojik sorunların ortaya çıkmasına yol açabilmektedir. Buna maruz kalınması kişinin ruh sağlığını, sosyal ilişkilerini, aile ilişkilerini olumsuz yönde etkilemektedir.
Psikolojik şiddete maruz kalan ve normalleştiren insanlar zamanla kendileri de psikolojik şiddet uygulamaya ve bunu uygulayan insanları hayatlarına almaya devam edeceklerdir. Bu döngünün kırılması, psikolojik şiddetin fark edilmesi gerekmektedir. Şiddetin hiçbir türü kabul edilemez.
GÜNDEM
4 gün önceGÜNDEM
11 Nisan 2025GÜNDEM
11 Nisan 2025GÜNDEM
11 Nisan 2025GÜNDEM
11 Nisan 2025GÜNDEM
11 Nisan 2025GÜNDEM
11 Nisan 2025