evden eve nakliyat
DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18372740,36%
Edirne
27°

AÇIK

05:01

İMSAK'A KALAN SÜRE

‘Roman toplumuna zarar veriyorlar’

‘Roman toplumuna zarar veriyorlar’

Edirne Kent Konseyi Roman Çalışma Grubu Başkanı Roman Sivil Toplum Gönüllüsü Turan Şallı, bazı roman sivil toplum yapılarının roman toplumuna zarar verdiğini öne sürdü. Bir süre önce Romanlar Konfederasyonu Başkanı Ahmet Çokyaşar’ın umre vaadiyle yaklaşık 400 kişiyi 10 milyon lira dolandırdığı iddiasıyla tutuklandığına değinen Şallı, “Siyasi yakınlığını kullanan Ahmet Çokyaşar, kendini ayrıcalıklı gördü. Hukuk işlemez sandı, kurtarsın şimdi kendini eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu” ifadelerini kullandı.

ABONE OL
25 Mayıs 2024 11:07
‘Roman toplumuna zarar veriyorlar’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Şallı, açıklamasında şunları kaydetti:

“Türkiye’de son 15 yıl içinde Çingeneler/Romanlar hakkında binlerce defa haberler yapıldı. Yüzlerce de Roman Derneği kuruldu. Meselenin neresinden bakılacağına ilişkin çıkmazlara sürüklendik. Yön bulmaya çalıştık, hak, hukuk, adaletin merkezinde yer aramaya çalıştık. Roman meselesinde hatalar ve yanlışlar yapmayalım diye yola çıkanlarımızda olmuştur. Yolundan sapanlarda olmuştur. Siyasal uzantılar haline gelen bazı Roman Derneklerin Roman toplumu üzerinden beslendiğine yönelik çokça örnekler görülmüştür. Bunlardan biri de Ahmet Çokyaşar’dır.

Ahmet Çokyaşar, muhtelif zamanlarda AK Parti’den milletvekili aday adayı oldu, yolunu bulamadı. 2018 yılında “Ağlayan Gözler Kutsal Topraklarda Projesi” adı altında Romanları umreye götürdü. Sonrasında kendisi hakkında iddialar ortaya atıldı. Sosyal medya alıntısından kısaltılarak:  “İKBAL TURİZM- 1 Şubat 1921- Bir alacağım hakkında dertleşmek isterim. Romanlar Federasyonu başkanı var Ahmet Çokyaşar 3 bin roman vatandaşını umreye götürmek ile öğünüyor. Cumhurbaşkanlığının kendilerini desteklediğini söylüyor (kendim dahil ciddi sayıda şahidim var) İçişler Bakanlığı istişare kurulu üyesi sosyal medyada devlet erkanı ile boy boy resimleri var. Yani anlayacağınız etiketi bol bir roman vatandaşı. Mart 2019 da büyük sayıda umrecilerini götürdük Ödemeleri Haziran 2019 da yapacak Senetler alındı. Biz işimizi tam hakkı ile yaptık, 2019 Haziran’da ise yalanlar ortaya çıkmaya başladı cumhurbaşkanlığı ödemeyi İstanbul seçimleri sonrası yapacağı söylenmeye başladı. Sonra yalanlar yalanlar yalanlar Romanlar federasyon başkanı profesyonel bir dolandırıcı. Hukukçular ile görüşüyoruz suç duyurusunda bulunalım diye Aldığımız cevap sizin sözünüz mü bu pestijli beyin sözümü Sizim sözünüz para etmez cevabını aldık. Romanlar Federasyonu Başkanı Ahmet Çokyaşar’ı arayıp paramızı istediğimizde laflarını başka şekile çevirip sizi İçişleri Bakanına şikayet ederim diyor. İçişleri bakanlığı denetim çıkardı denetim neticesinde alacağımızı ispatladık Denetim tutanaklarına girdi ama bakalım ne sonuç çıkacak” diye yazmıştı. Bu kişinin de yazdıkları bir iddiadan ibaretti.

Sonuç; 2 Mayıs 2024 günü çok sayıda haber sitelerinde; ‘Romanların başkanı dolandırıcılık iddiasıyla gözaltına alındı!’ şeklinde onlarca haber ortalığa yayıldı.  2 Mayıs 2024 Cumhuriyet Gazetesi: “Romanlar Konfederasyonu Başkanı Ahmet Çokyaşar’ın sahibi olduğu turizm acentesinin Bursa, Kocaeli, Sakarya gibi illerde umre ziyaretine gitmek isteyen yaklaşık 400 kişiyi 10 milyon lira dolandırdığı iddia edildi. Umreye gitme zamanının geçmesi üzerine durumdan şüphelenen bazı yurttaşlar, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Kişi başı yaklaşık 25 bin lira veren ve mağdur olan kişilerle görüşmek için Sakarya’ya gelen Çokyaşar ile 4 kişi toplantı yaptığı esnada polis ekiplerince gözaltına alındı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan şahıslar, adliyeye sevk edilirken geçtiğimiz senelerde de Çokyaşar hakkında aynı suçtan işlem yapıldığı öğrenildi.” Şeklindeydi. Daha sonradan şikayetlerin hızla artması sonucunda Ahmet Çokyaşar ve olayla ilgili olan kişi “Dini inanç ve duyguların istismarı suretiyle dolandırıcılık” suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

‘İÇİŞLERİ BAKANLIĞINI VE CUMHURBAŞKANLIĞI MAKAMINI KULLANDI’

Gelişmeler üzerine “en Kocaeli Gazetesi” konuyla ilgili Üsküdar Roman Halkları Derneği Başkanı Ercüment Ertopuzlu’nun bilgisine başvurdu: “Olayı ben de gazetelerden okudum. Zaten kendisine bu konuda ilk dava açan bizleriz yani Üsküdarlılar. Üsküdar’daki Roman camiasından pek çok kişiyi Umre’ye götürmek istediğini söyledi. Biz kendisiyle mesafeli olduğumuz için hiçbir şekilde aracı olmadık. O zaman Üsküdarlı bir firma ile anlaşmış. Pandemi öncesinde o firma üzerinden paralar toplandı, 86 kişi mağdur edildi. O sıkıntının firmadan kaynaklandığını söyledi. Sonradan firma ile de davalık olmuş mu tam bilmiyorum. Ama biz kendisini dava ettik, ağır cezada yargılandı, mahkeme kararıyla paralar ödendi. Yani yeni mağdur değiliz, eski mağduruz. Onun ipliğini pazara çıkan ilk biziz. Dava geçen sene sonuçlandı. Yazın tüm hak sahiplerine ödeme yapıldı. Adam başı 3 bin 500 lira. Yüksek enflasyon döneminde olduğumuz için o paranın da bir değeri kalmadı. O zaman da Umre fiyatları 8 bin lira civarındaydı. Bizim bölgemizden 4 biner lira topladı. Bize de çocuk ucuz geldi. Ama bazıları gitti, bazıları gidemedi. Burada üzücü olan Romanların adını, Cumhurbaşkanımızın da adını kullanarak kendi insanını mağdur etmeye çalışması.” Diyerek konuyu özetlemiştir.  Türkiye’de Roman toplumunda kanaat önderi görünümündeki bu tür kişilerin varlığı Roman toplumuna büyük zararları vardır. Siyasetin uzantılarını kendi menfaatleri doğrultusunda kullananların Çingene/Roman toplumuna vereceği hiçbir şey yoktur.

Ahmet Çokyaşar örneğinden ülkemizde binlercesi var. Ancak Roman sivil toplum yapılarının bu tür işlere bulaşmaması gerekir. Romanlara yönelik güvensizliğin kırılmasına engel teşkil etmektedir.  “Dini inanç ve duyguların istismarı suretiyle dolandırıcılık” hiçbir Roman vatandaşımızın kabul edeceği bir anlayış değildir. Bunun adı Allah ile aldatmaktır. Siyasi yakınlığını kullanan Ahmet Çokyaşar, kendini ayrıcalıklı gördü. Hukuk işlemez sandı, kurtarsın şimdi kendini eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu.”

Haber Merkezi

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP