Zafer Partisi Edirne İl Başkanı Serkan Konak, Edirne’de doğan Osmanlı Sadrazamı Mehmet Talat Paşa’nın Edirne’de isminin sadece bir mahalleye verildiğini, bunun dışında heykel ya da büstünün olmadığını belirtti. Konak, “Talat Paşa hem Edirne’de doğması hem Edirne mebusu olması hem de Edirneli bir Sadrazam olması sebebiyle Edirne ve Edirneliler açısından önem arz etmektedir. Lakin Talat Paşa ile Edirne arasında kurulan bağ bir mahalleye ismini vermekten öte gidememiştir” dedi.
Zafer Partisi Edirne İl Başkanı Serkan Konak, yaptığı yazılı basın açıklamasında Edirneli Talat Paşa’nın İmparatorluk tarihinde Sadaret makamına gelen ilk mebus olduğunu belirtti. Konak, açıklamasında şunları kaydetti:
“İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin önde gelen lideri ve Osmanlı Sadrazamı Mehmet Talat Paşa 1874 yılında Edirne Vilayeti’nin Kırcaali şehrinde doğmuştur. 1909-1911 yılları arasında Dahiliye Nazırlığı yapan Paşa Hazretleri, 1911 yılı itibarıyla görevine Edirne mebusu olarak devam etmiştir. 1912 Şubat- Temmuz aylarında Posta ve Telgraf Nazılığı da yapan Talat Paşa, 12 Haziran 1913 tarihinde Sait Halim Paşa kabinesine tekrardan Dahiliye Nazırı olarak girmiştir. 3 Şubat 1917 tarihinde Said Halim Paşa’nın istifası üzerine vezir rütbesiyle Sadrazam olmuştur. Talat Paşa, İmparatorluk tarihinde Sadaret makamına gelen ilk mebustur.
Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Cemiyet’in kararı ile yurt dışına çıkan Talat Paşa, 15 Mart 1921 tarihinde Ermeni suikastçı Soğomon Tehliryan tarafından şehit edilmiştir. Talat Paşa’nın naaşı Berlin’deki Türk mezarlığından, 1943’teki Bakanlar Kurulu kararıyla alınıp Türk bayrağına sarılı bir şekilde 25 Şubat 1944’te Türkiye’ye getirilmiş ve devlet töreni ile ebedi istirahatgahı olan Abide-i Hürriyet şehitliğine, Enver, Mahmut Şevket ve Mithat Paşalar’ın yanına defnedilmiştir.
‘BİR MAHALLEYE İSMİNİ VERMEKTEN ÖTE GİDEMEMİŞTİR’
Talat Paşa hem Edirne’de doğması hem Edirne mebusu olması hem de Edirneli bir Sadrazam olması sebebiyle Edirne ve Edirnelililer açısından önem arz etmektedir. Lakin Talat Paşa ile Edirne arasında kurulan bağ bir mahalleye ismini vermekten öte gidememiştir.
2019 yılında Ermenistan’ın Şirak kentinde Talat Paşa’nın başının, katili Soğomon Tehliryan’ın ayağının altında olduğu bir heykel dikilmiştir. Bu heykel Talat Paşa’nın şeref ve haysiyetinden zerre götüremese de milli şuur sahibi herkesin kanına dokunmuş ve de dokunmaktadır.
Türk Ocakları Edirne Şubesi 18 Mart 2022 tarihinde Talat Paşa’nın doğduğu evin bulunduğu alanda toplanarak yapmış olduğu açıklamada ‘’Talat Paşa’ya vefanın gösterilmesinin tam zamanı olduğunu ve heykelinin ya da bir büstünün yapılmasını gerektiğini’’ ifade etmiştir.
İl sekreterimiz 27.04.2023 tarihinde Edirne Belediyesi’ne Ermenistan’daki heykeli hatırlatarak mütekabiliyet esasına göre Talat Paşa’nın Edirne’ye bir heykelinin dikilmesi konusunu arz etmiştir. Hem Türk Ocakları’nın hem de İl sekreterimizin girişimlerinden bu yana bir faaliyette bulunulmamıştır.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, geçen hafta yapmış olduğu açıklamada Talat Paşa Bulvarı üzerinde Talat Paşa’nın anısını yaşatmak amacıyla bir anıt yerleştirdiklerini bu projenin bir anıt işi olmasından ziyade bir toplumun geçmişine sahip çıkma iradesi olduğunu ifade etmiştir.
Edirne’de yapılacak olan büst, heykel gibi projelere birçok kişinin bağışta bulunacağından hiç şüphem yoktur.” Haber Merkezi
GÜNDEM
27 gün önceGÜNDEM
22 Temmuz 2025GÜNDEM
22 Temmuz 2025GÜNDEM
22 Temmuz 2025GÜNDEM
22 Temmuz 2025GÜNDEM
22 Temmuz 2025GÜNDEM
22 Temmuz 2025