Erkin, yaptığı yazılı basın açıklamasında şunları kaydetti:
“Genç Türkiye Cumhuriyeti 1929 büyük ekonomik buhranın etkilerine rağmen kalkınma hamlesi için mücadele ederken, II. Dünya Savaşının en yoğun olduğu günlerde 1942 de ülkemizin zor ekonomik sıkıntılarını azaltmak ve hızla yükselen enflasyonu düşürmek için 4305 sayılı Varlık Vergisi Kanunu çıkarılarak düze çıkılmıştı. Bu yıllarda varlıklı nüfus yabancıların çoğunluğunda olduğu için, Ermenilerden yüzde 232, Yahudilerden yüzde 179, Rumlardan yüzde 156 oranında varlıklarından vergi alınmıştır. Türklerden ise yüzde 5 oranında varlık vergisi alınmıştır. Bu yıllarda Türkiye nüfusu 17820950 kişi olup bunun 13420000 kişisi teknolojik imkanlara sahip olmayan şartlarda tarımla uğraşmaktadır. Bir defaya mahsusu uygulanan Varlık Vergisi ile ekonomi kısmen düzene girebilmiş ve ülkemiz savaşa sokulmamıştır.
Daha sonraki yıllarda ekonomik sıkıntılarda enflasyonu frenleme amacıyla Varlık Vergisi mantığıyla tüm vatandaşlardan bazı vergiler arttırılarak veya yıl içinde ikinci kez alınmıştır. Örneğin 1999 da ‘’Deprem Vergisi’’, 2023 yılında ‘’ikinci defa Motorlu Taşıt Vergisi’’ gibi uygulamalar yapılmıştır. Son yıllarda çok sık yapılan zamlar ve dolaylı vergilerden vatandaşlar özelliklede ‘’çalışan kesim’’ ve ‘’emekliler’’ bunalmış durumdadır. Hızla yükselen enflasyon ekonomiyi içinden çıkılmaz hale getirmiştir. Maalesef iktidar yönetim anlayışı çok maaşlı bürokratlar ve kamu kurumları çıkarılan tasarruf genelgelerin rağmen müsrifliğe tam gaz devam etmektedir. Vatandaş sıkıntıda iken devlet kurumları saltanat ve itibardan tasarruf olmaz mantığıyla harcamalara devam ediyor. Zengin ve varlıklı aile ve şirket sayısı giderek artmaktadır. Nüfusun yüzde 5 lüks ve rahat bir yaşam sürerken vergilerin büyük miktarını veren çoğunluk ekonomik sıkıntı içindedir. Son İki yıl seçim sürecinde devlet harcamaları ve partilerin harcamaları enflasyonu körüklemiştir. Bozulan yönetim tarzı hazineye para bulmayı güçleştirmektedir. Maliye Bakanı ‘’Enflasyonun düşürüleceğine vatandaşı ikna etmeliyiz’’ açıklaması yapıyor. Vatandaşların çoğunun artık ülkeyi yönetenlerin sözlerine inancının kalmadığını, adalet ve hakça bir paylaşım istediği son seçimler gösterdi.
Ne yazık ki ülkenin ekonomik tablosu geçmiş yılların savaş tablolarını hatırlatıyor. Bu yüzden ülkenin ekonomik çıkmazdan kurtulması için vatandaş sıkıntıda iken büyüyüp zenginleşen şirket ve kişilerden zenginlik oranına göre 2024 yılı için ‘’Varlık Vergisi’’ alınmalıdır. Örneğin en az 100 milyon varlığı olandan yüzde 5 oranında 100 milyonun katları oranında vergi alınması gibi uygulama yapılabilir. Keza 2024 yılı kurumlar vergisini iki defa alınması uygulamalarının yapılması gibi uygulamalarla devletin nimetlerinden faydalananlarda elini taşın altına koymalıdır. Bu haksız ve adaletsiz gelir dağılımı vatandaşın canına tek etmiş durumdadır.”
Haber Merkezi
GÜNDEM
22 Kasım 2024GÜNDEM
22 Kasım 2024GÜNDEM
22 Kasım 2024GÜNDEM
22 Kasım 2024GÜNDEM
22 Kasım 2024EKONOMİ
22 Kasım 2024GÜNDEM
22 Kasım 2024