DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22411281,32%
Edirne
27°

AÇIK

13:16

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Harf Devrimi’nin 95. yılı

Harf Devrimi’nin 95. yılı

Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şube Başkanı Celil Özcan, Harf Devriminin 95’incı yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Devrimin 95. yılında ülkemizde okuma yazması olmayanların sayısı artık yok denecek kadar azdır. Anadolu insanı Cumhuriyet ile yüzyılların utancından kurtulmuştur” dedi.

ABONE OL
1 Kasım 2023 06:01
Harf Devrimi’nin 95. yılı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Atatürkçü Düşünce Derneği Edirne Şube Başkanı Celil Özcan, açıklamasında şunları kaydetti: “Emperyalist işgaline karşı, kadın erkek yiğit Anadolu insanıyla 3 yıl 3 ay 22 gün süren Bağımsızlık Savaşını zafere ulaştırarak sonlandıran ve Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Büyük Atatürk, birbiri ardına yaptığı Aydınlanma Devrimleri ile yarınlarına güvenen başı dik bir ulus, onurlu ve saygın bir devlet yaratmıştır.

Osmanlı döneminde 6 yüzyıl boyunca Arap harfleriyle eğitim gören Anadolu halkının bu alfabeyle başarılı olamadığı 28 Ekim 1927 yılında yapılan ilk nüfus sayımında açıkça ortaya çıkmıştır. Bu sayıma göre Türkiye’de yaşayan insan sayısı 13 milyon 649 bin 945’tir ve yapılan istatistiki çalışmalar nüfusun en fazla %10’ unun okuryazar olduğunu göstermiştir. Bu oranın hemen hemen tamamı erkek, çoğunluğu bürokrat ve gayrimüslimlerden oluştuğu görülmektedir. Üstelik bu okuryazarlık, genelde entelektüel derinlik içermeyen, çoğunluğu en basit halde okuyabilme ve yazabilme düzeyindedir. Bu kahredici durumun başat nedeni ise, Arap harflerinin Türkçe sözcüklerin yapısındaki seslerle uyumsuzluğudur.

Öteden beri Türk Dili üzerine çalışmalar yapan Atatürk sorunu ve nedenini net olarak bilmekte, toplumsal cehaletin ortadan kaldırılması için alfabe (abece) değişikliği yapılmasının zorunlu ilk iş olduğunu görmektedir. Bu nedenle, ivedilikle Latin Alfabesini eklenen yeni harflerle (ç, ğ, ö, ş, ü) Türkçe ses yapısına uyumlu hale getirerek Türk Abecesini hazırlatmış ve 1 Kasım 1928’ de kararlı bir şekilde Harf Devrimini gerçekleştirmiştir.

Harf Devrimi ile; daha Milli Mücadele döneminde, hem de en zor günlerde (15-21 Temmuz 1921) Maarif Kongresi toplayarak öğretmenlere Kemalist Devrim’in hedeflerini gösteren Atatürk önderliğinde, Millet Mektepleri, Gece Kursları, Gezici Kurslar açılarak okuma yazma seferberliği başlatılmıştır. 16- 45 yaşları arasında olanların kurslara katılmaları zorunlu kılınmış, işyerlerinden hastanelere, kışlalardan parklara tüm ülke bir okula dönüştürülmüştür. 1923’ te Osmanlı’dan kadınlarda %0,4, erkeklerde %7 olarak devralınan, 1927’de en fazla %10 olduğu saptanan okuyup yazabilen nüfus sadece 8 yılda, 1935’ te %20’nin üzerine çıkarılmıştır ki, bu bir dünya rekorudur. Çünkü; büyük Devrimci Atatürk önderliğinde tarihimizde ilk ve ne yazık ki son kez eğitim ülke gündeminin başında yer almıştır.

Okuma-yazmayı kolaylaştırmak, Türk milletinin eğitim ve kültür düzeyini yükseltmek, milli kültürü oluşturmak ve çağdaş uygarlığa yönelmek amacıyla yapılan Harf Devrimi, başarıyla gerçekleştirilmiş ve bu amaçlara ulaşılmıştır. Devrimin 95. yılında ülkemizde okuma yazması olmayanların sayısı artık yok denecek kadar azdır. Anadolu insanı Cumhuriyet ile yüzyılların utancından kurtulmuştur.

Harf Devrimi ile dilini yabancı dillerin boyunduruğundan kurtaran, uluslaşma yolunda en büyük adımı atan, asırlar sonra konuştuğu dil ile yazı dilini birleştiren Türk Milleti, aynı zamanda konuştuğu her sözcüğü aynıyla, ağzından çıkan harflerle yazabilen belki de dünyadaki tek ulus olma şansını da yakalamıştır. Aydınlanma Devriminin en önemli aşamalarından biri olan Harf Devriminin 95’inci yaşı kutlu olsun”

Haber Merkezi

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.