DOLAR 32,2694 -0.23%
EURO 34,8408 0.05%
ALTIN 2.408,940,66
BITCOIN 2061272-0,09%
Edirne
23°

AÇIK

16:58

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

EDİRNE’NİN RENKLİ MİRASI: KAKAVA-HIDIRELLEZ ŞENLİKLERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
  • Edirne Yenigün
  • Gündem
  • EDİRNE’NİN RENKLİ MİRASI: KAKAVA-HIDIRELLEZ ŞENLİKLERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

EDİRNE’NİN RENKLİ MİRASI: KAKAVA-HIDIRELLEZ ŞENLİKLERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

ABONE OL
25 Nisan 2024 16:43
EDİRNE’NİN RENKLİ MİRASI: KAKAVA-HIDIRELLEZ ŞENLİKLERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de Kültür ve Sanat

Ender Bilar

Kentler yaşam tarzları, üretim ve tüketimleri, geçmişten günümüze taşıdıkları kültür ve sanatsal mirasları, olumlu ve olumsuz özellikleriyle algılanmaktadır. Bu bağlam da genel algı gören imgeler de kentle özdeşleşmektedir.

Kentlerin bu algı ve imgelerini oluşturan tarihsel ve kültürel değerler turizm aracılığıyla evrensel boyuta taşınarak insanlığın hizmetine sunulmaktadır.

Kentlerin bu tarihsel ve kültürel kimlikleri, kent ve ülke ekonomilerinin bacasız fabrikası olmaktadır. Roma’nın Collesium’u, Atina’nın Akropolis’i, Paris’in Eyfel Kulesi, New York’un Özgürlük Heykeli bunlara en güzel örneklerdir.

Kadim kent Edirne de zengin tarih atölyesi özelliğiyle yerli ve yabancı birçok ziyaretçinin ilgisini çekmektedir. UNESCO kültür mirası listesinde yer alan “Selimiye Camii ve Külliyesi”, “Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali”, “Ebru: Kağıt Süsleme Sanatı” ve “Bahar Kutlaması: Hıdırellez” ile kentin algı ve imgelerini uluslararası boyuta taşımaktadır.

Açık hava müzesi konumundaki kentin bu özelliği doğal olarak kentin turizm potansiyelini artırmakta ve yoğun ilgiyle karşılaşılmaktadır. Özellikle, bayram, şenlik ve festival günlerinde yaşanılan bu yoğunluk doğru yönetilememekte kent içinde büyük kargaşaya sebebiyet vermektedir. Bu da misafirlerin kent ile ilgili yorum ve düşüncelerine olumsuz yönde etkilemektedir.

Kentimizin yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgiyle takip ettiği şenliklerinden birisi de her yıl 5-6 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Kakava ve Hıdırellez Şenlikleridir. “Bahar Kutlaması: Hıdırellez” adıyla 2017 yılında UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası listesine dahil edilen bu kültür mirası, kentimizde Edirne Belediye Başkanlığınca “Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri” adıyla düzenlenmektedir. 

Aslında Hıdırellez ve Kakava Şenliklerinin ritüelleri bellidir. 5 Mayıs akşamı ateş yakılır ve üstünden atlanır, bahçelerimizdeki güller altına dilekler resm edilir, evlerde veya sokakta eğlenceler yapılır. 6 Mayıs sabahı da erken kalkılarak nehir kenarına gidilir, ağaçlara dilekler asılır, söğüt dalları koparılıp komşu kapılarına asılır, yumurta kırma yarışmaları vb. etkinlikler yapılarak şenlikler kutlanır.

Kakava ve Hıdırellez’in bu ritüellerini izlemek için de 5-6 Mayıs günleri yerli ve yabancı turistler günler öncesinden hotellerden yer ayırtır ve Edirne’ye gelmeyi heyecanla beklerler. İşte sorun bundan sonra başlamaktadır. Gerekli duyuru ve planların yeterince yapılamayışı, organizasyondaki yetersizlikler kente gelen konukları üzmektedir.

Geçen yıl kentimize gelen bir kafile ile arkadaşlarımı gezdirirken Sarayiçinde karşılaştım. İnsanlar Belediye’ye ve belediye başkanına isyan ediyor. Bizi buraya getirdiler hani eğlence, nerede Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri diye söyleniyorlar. Tur şirketleri Hıdırellez’in ikinci günü saat 10.00’de insanları Edirne’ye getirmişler. Doğal olarak gelen insanlar da Hıdırellez ile ilgili bir etkinlik görmek istiyor. Bir aile de Kocaeli’nden kendi aracıyla Sarayiçine gelmiş ve o da bir etkinlik arıyor. Bende hemen konuya daha doğrusu tartışmalara müdahil oldum. Hıdırellez’in birinci günü saat: 18.00 gibi, ikinci günü programın sabah 05.30 başladığını izah ettim. Belediyenin WEB sayfasında da programı gösterdim. O an şunu anladım ki, biz etkinlik programını yeterince Türkiye’ye duyuramıyoruz. İkincisi de tur şirketleri program gözetmeksizin insanları buraya getiriyor. Özellikle ikinci gün Hıdırellez için Edirne’ye gelen insanlar büyük bir hayal kırıklığı ile buradan ayrılıyorlar. Bu süreci iyi yönetemediğimiz ortaya çıkıyor. Esnaf memnun, Hotel sahipleri memnun, Edirne’ye gelen turist sayısı arttığı için ilgililer memnun ama gelen turistler memnun mu? Bununla ilgili bir anket çalışması bugüne kadar yapıldı mı? Kentin otopark ve tuvalet sorunu, bazı esnafın fahiş fiyat uygulamaları ve trafik denetimlerindeki eksiklikler en büyük olumsuzluklar olarak karşımıza çıkıyor.

Aslına bakarsanız daha şimdiden davulu alan şehrin ana merkezinde başıboş dolaşıyor… Kimse de engel olmuyor. Bunun önüne geçilmez mi? Yoksa Perşembe’nin gelişi Çarşamba’dan belli olucak!

Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri kutlaması ile ilgili birkaç önerim olacak;

  1. Edirne Belediyesi’nin en az 15 gün öncesinden programı netleştirip görsel ve basılı yayın organları ile sosyal medya hesaplarından programın duyurulmasını sağlamalıdır.
  2. Programlar kentin kültürel kimliğiyle uyum sağlamalı, folklor ekipleri ve yerel sanatçılar programda yer almalıdır.
  3. 5 ve 6 Mayıs günü Edirne Belediyesinden görevli bir zabıta ve iki görevlinin gişelerde gelen tur otobüslerini kontrol noktalarında Belediye Başkanı adına karşılaması ve yolculara kentimize “HOŞ GELDİNİZ” mesajının iletilmesi, Edirne’yi tanıtan bir broşür ile takdim edilse güzel olmaz mı?
  4. Sarayiçi ve/veya Saraçlar Caddesinde sadece Edirne’ye özgü ürünlerin satış reyonları ile Edirneli yazarların Edirne konulu kitaplarını gelen misafirlere imzalamaları Edirne meraklılarını sevindirmez mi?
  5. Otobandan giriş yapan otobüslerin yol güzergâhının direk otobandan şehre girmeden Kıyık girişindeki döner kavşak üzerinden Sarayiçi bölgesinde belirlenecek otobüs park alanına veya başka bir park alanına giriş yapmalarını sağlamak kentin trafik düzenini rahatlatmaz mı?
  6. Edirne Belediyesi Meriç Sosyal Tesislerinde 5 Mayıs gecesi “Edirne Gecesi” düzenlenmesi, gecede Edirne kına gecesi, dans grupları ile Edirne Tava Ciğerinin hazırlanışı bir gösteriye dönüştürülemez mi?
  7. 5 Mayıs akşamı Meriç Köprüsü veya Selimiye Camii Meydanında ışıklı gösteri yapılamaz mı?..  Ve birçok organizasyon kafamda deli gibi dolaşıyor…

Dünya’nın hiçbir yerinde böylesi festivallerde tur otobüsleri şehrin içine alınmamaktadır. Geçen sene gördüğüm rezillikler ve yaşadığım olaylar böylesi bir duyarlılık göstermeme sebebiyet verdi. Yoksa kimseye akıl verme veya yöntem gösterme gibi bir niyetim yoktur. Sadece bugüne kadar görev aldığım ve gerçekleştirdiğim ulusal ve uluslararası etkinliklerdeki tecrübe ve deneyimlerimi kentim adına paylaşmaktır. “Edirne” adını kötüye kullanılmamasına katkı sağlamaktadır.

Şenliklerin Festivale dönüşmesi dileğiyle; Edirne İçin Üretmeye ve Çalışmaya devam…

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.