Uzman Psikolog Nergis ÖZDİNÇ
Lohusalık veya annelik hüznü olarak tanımlanan bu süreç, doğumdan sonraki yaklaşık altı haftayı kapsamaktadır. Kadınlarda, doğum ile değişen hormonlar ve bebekle birlikte yeniden düzenlenmesi gereken yaşamsal değişiklikler sebebi ile görülmesi normaldir. Ancak bazen bu sürece sorunlar da eşlik edebilmektedir.
Doğum sonrası psikolojik süreçler tüm aile bireylerini etkiler. Öncelikle kadının doğum öncesi psikolojik durumu, gebelik öncesi psikolojik bir tedavi görüp görmemesi, olumsuz geçmiş deneyimleri, doğum sonrası psikolojik sorunlar yaşamasında etkili olabilir. Her kadın doğum sonrası annelik hüznü dediğimiz bir durum yaşar ancak bunun günlük hayatı sekteye uğratması ve uzun sürmesi kadının kişilik yapısı ve daha önceki psikolojik durumu ile ilişkilidir. Psikolojik anlamda güçlü bir kadın bu süreci daha çabuk atlatabilir.
Doğum sonrası yaşanan psikolojik sorunlardan biri, ilk kez aileye bir bebeğin katılmasının yarattığı strestir. Buna “Bebek stresi” de denir. Bu genelde ilk çocukta gözlenir. Çünkü anne daha önce deneyimlemediği annelik rolü ile ilgili kaygılar yaşayabilir. “Nasıl bir anne olacağım?” “Bebekle hayat nasıl olacak?”, “Bebeğime bakabilecek miyim?” ve benzeri düşünceler genelde ilk çocukta olur. Oysaki ikinci çocukta bu stres ya daha azdır ya da hiç yoktur. Ancak ikinci çocuğun planlanan bir bebek olup olamaması da bu durumu değiştirebilir. İkinci çocuk için hazır olmayan anne- baba, ilk çocukta olduğu gibi bebek stresi yaşayabilir.
Doğum sonrası yaşanan temel sorunlardan biri, yeni yaşam düzenine uyum sağlama sürecidir. Aileye yeni bir üye katılacaktır ve öncesinde var olan düzende değişim söz konusu olacaktır. Yeni bir bebeğin aileye katılımı stres yaratabilir. Bu stres kısa sürede normal kabul edilir. Yeterli destek kaynakları ile bu stres atlatılabilir. Atlatılamadığı ve uzun sürdüğü durumlarda uzman desteğine başvurmaktan çekinilmemelidir.
Doğum sonrasında bir kadını bekleyen temel sorunlardan bir diğeri “Doğum sonrası depresyon” dur. Yeni doğum yapmış annelerin çoğunda görülen, normal sınırda olan bir üzüntü, karamsarlık, zihin bulanıklığı, yorgunluk, bitkinlik veya endişe hali, kolay ve sık ağlama, en yakınlarına sıkıca bağımlılık şeklinde görülür. Bu durumun genellikle ilk haftalarda görülmesi normal kabul edilir. Belirtiler, altı haftadan fazla sürerse doğum sonrası depresyon ile ilgili uzman desteği önerilir.
Kadında, doğum sonrası olumsuz psikolojik süreçler artarak devam ettiğinde, günlük durumlarla başa çıkmada sorun yaşandığında, günlük rutin işler yapılamaz hale gelindiğinde, kendisine veya bebeğe zarar verme düşünceleri varsa, günün çoğunluğu aşırı endişeli, korkmuş veya panik halinde geçiyorsa mutlaka psikolojik destek için bir uzmana başvurulmalıdır.
GÜNDEM
07 Ekim 2024GÜNDEM
07 Ekim 2024GÜNDEM
07 Ekim 2024GÜNDEM
07 Ekim 2024GÜNDEM
07 Ekim 2024EKONOMİ
07 Ekim 2024GÜNDEM
07 Ekim 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.