DOLAR 32,2310 0.05%
EURO 35,1039 0.19%
ALTIN 2.507,660,29
BITCOIN 2140293-0,69%
Edirne
20°

KAPALI

03:53

İMSAK'A KALAN SÜRE

21 yıl önce katledildi

21 yıl önce katledildi

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şube Başkanı Celil Özcan, tarihçi, akademisyen yazar Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu’nun katledişinin 21’nci yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Türkiye’deki tüm ulusalcıları, Fethullahçı tehlikeye karşı çok geç olmadan birlikte hareket etmeye; istihbarat birimlerindeki Fethullahçı unsurların temizlenmesi için kamuoyu oluşturmaya çağırıyorum” diyen Necip Hablemitoğlu’nu katledilişinin 21. yılında saygıyla anıyoruz” dedi.

ABONE OL
18 Aralık 2023 11:13
21 yıl önce katledildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Edirne Şube Başkanı Celil Özcan, açıklamasında şunları kaydetti:

“FETÖ’yü deşifre eden ilk gazetecilerden olan tarihçi, akademisyen yazar Doçent Dr. Necip Hablemitoğlu, Evinin önünde uğradığı suikast sonucu 18 Aralık 2002 tarihinde hayatını kaybetmiştir. “Köstebek” isimli kitabı ölümünden sonra basılmıştır.

Necip Hablemitoğlu, 28 Kasım 1954 tarihinde Ankara’da doğdu. 1977 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü’nde yüksek lisans ve doktora yaptı. Türkiye dışındaki Türk topluluklarının yakın tarihi ile ilgili olarak çalışmalar yaptı. Orta Avrupa ve Balkanlar’da Türk eserleri, Türk azınlıkları ve şehitlikler konusunda alan çalışmaları yürüttü. Ankara Üniversitesi’nde yirmi yıl süreyle Atatürk İlkeleri ve Devrim Tarihi derslerini verdi.

Türkiye dışındaki Türk topluluklarının yakın tarihi ile ilgili olarak çalışmalar yapan Hablemitoğlu, Orta Avrupa ve Balkanlar’da Türk eserleri, Türk azınlıkları ve Türk şehitlikleri konularında alan çalışmaları yürüttü. 1995-1996 yılları arasında Moldova’da Gagavuz Türkleri’nin Latin alfabesine geçişi ile ilgili olarak danışmanlık hizmeti verdi. Buradaki görevi sırasında, Cumhuriyet döneminin başlarında bu bölgede Atatürk tarafından görevlendirilen öğretmenlerin bulunduğunu belirleyerek, bu öğretmenlerin bugün yaşayan öğrencilerinin anılarını derledi ve bir kısmını “Kemal’in Öğretmenleri” başlığı ile yayınladı.

İlk kitabı, II. Dünya Savaşı sırasında Sovyet Rusya tarafından Kırım Türkleri’nin kendi topraklarından zorunlu göç ettirilişini anlatan ve 1974 yılında yayımlanan “Yüzbinlerin Sürgünü”dür. Hablemitoğlu’nun Türkiye dışında yaşayan Türk toplulukları ve Kırım Türkleri konusunda yayınlanmış tarihi belgelere dayalı çok sayıda makalesi de bulunmaktadır. Kırım Türkleri’nin Türkçü lideri İsmail Gaspıralı’ya ait tarihi belgelerden oluşan bir arşive de sahipti.

Türkiye’de ve yurt dışında faaliyet gösteren bölücü terör örgütleri ve Alman vakıfları ile Avrupa Birliği uyum yasaları içinde yer alan vakıflar yasası konularında çeşitli araştırmaları bulunan Hablemitoğlu, çalışma alanına ilişkin Türkiye’de ve yabancı ülkelerde sempozyum, panel gibi toplantılarda sayısız konferanslar verdi, çeşitli televizyon ve radyo programlarına katıldı ve bu çalışmalarını Alman Vakıfları ve Bergama Dosyası adlı kitabında topladı.

Hablemitoğlu, katıldığı televizyon programlarında FETÖ örgütünün illegal yapılanmasından bahsetti. 18 Haziran 1999 günü ATV’de Fetullah Gülen’e ait dikkat çeken bir görüntü yayımlandı. Gülen’in görüntülerde, “Adliye, Mülkiye veya başka bir hayati müessese de (TSK’yı kastediyor) arkadaşlarımızın mevcudiyeti, bizim garantimizdir. İstikbale yürümek için sistemin püf noktalarını keşfedin.” ifadelerini kullanması, kamuoyunda infiale neden oldu.

Öldürüldüğü için tamamlayamadığı Köstebek isimli araştırma kitabında FETÖ hareketinin örgütlenmesini yazdı. Kitap, vefatından sonra bitirilememiş haliyle yayınlandı. Bu kitabında FETÖ mensuplarının yabancı devletler adına gönüllü casusluk yaptıklarını da yazmıştır.

Hablemitoğlu, cinayetinin ardından FETÖ örgütünün yayın organlarından Zaman gazetesi, dava seyrini çarpıtan haberlerle cinayetin çözülmesini uzun süre erteletmiştir. Ancak, FETÖ mensubu savcıların yürüttüğü davanın tamamen kumpas olduğu anlaşılmıştır.

Soruşturmayı yürüten emniyet yetkililerinden alınan bilgilere göre saldırı 20.45’te gerçekleşti. Hablemitoğlu, Ankara Üniversitesi’ndeki “Devrim Tarihi” konulu dersini verdikten sonra kendi kullandığı 06 TF 647 plakalı özel aracıyla Portakal Çiçeği 40 numaradaki evine döndü. Aracını, apartmanın önüne park eden Hablemitoğlu, apartmana girmek üzere arkasını döndüğü sırada kimliği belirsiz kişi ya da kişilerin saldırısına uğradı ve olay yerinde hayatını kaybetti.

“Türkiye’deki tüm ulusalcıları, Fethullahçı tehlikeye karşı çok geç olmadan birlikte hareket etmeye; istihbarat birimlerindeki Fethullahçı unsurların temizlenmesi için kamuoyu oluşturmaya çağırıyorum.” diyen Necip Hablemitoğlu’nu katledilişinin 21. yılında saygıyla anıyoruz.”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP