eşya depolama
DOLAR 36,6552 0.02%
EURO 40,0368 -0.07%
ALTIN 3.572,601,04
BITCOIN 2980404-1,74%
Edirne

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

‘Atamalar objektif kriterlere dayanmalı’

‘Atamalar objektif kriterlere dayanmalı’

ABONE OL
13 Mart 2025 16:10
‘Atamalar objektif kriterlere dayanmalı’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eğitim-İş Edirne Şube Başkanı Nedim Zobar, Proje Okullarına öğretmen atama sürecinin objektif kriterlere göre yapılması gerektiğini açıkladı. Zobar, “Proje okullarına yapılacak atamalarda il milli eğitim müdürlüklerinden giden listeler hazırlanırken objektif kriterlere riayet edilmeli, hizmet puanı üstünlüğü dikkate alınmalıdır” dedi.

Eğitim-İş Edirne Şube Başkanı Nedim Zobar, Proje Okullarına öğretmen atama sürecinin objektif kriterlere göre yapılması gerektiğini belirterek, bu konuda taleplerini içeren dilekçeyi Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne verdi.

‘PROJE OKULLARINA ATAMADA HİÇBİR KRİTER YER ALMAMAKTADIR’

Zobar, yaptığı yazılı basın açıklamasında şunları kaydetti:

“2025 Yılı Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirmesine İlişkin Kılavuz kapsamında Proje okullarında 4 ve 8 yıllık görev süresini dolduran öğretmenlere ait liste yayınlanmıştır.

2023 yılında proje okullarına öğretmen atama ile ilgili olarak tercihler de alındığı halde 2 yıllık erteleme yapılmış ve 4 yılını dolduran öğretmenler (ki bu kurumlarda şu anda görev yapanların neredeyse tamamı) 2023 ve 2024’de de okullarında kalmışlardı.

Bu yıl ise iki yıllık uzatma sona erdiğinden binlerce hatta on binlerce öğretmen yer değiştirme ile karşı karşıya kalacaktır. Proje okullarına atamada (4 yıllık atanma şartı hariç) hiçbir kriter yer almamaktadır.

Mevcut koşullarda keyfi şekilde yapılan atamaların da yargı kararları ile iptal edildiği, bu sebepten dolayı da ayrıca yargılama giderleri nedeniyle kamunun zararına sebep olunduğu bilinmelidir.

YARGI KARARINI HATIRLATTI

Doğrudan proje okullarına yönelik olarak konuyla ilgili ortaya çıkan yargı kararlarında da;

“davacının görev yerinde başarısız olduğu, görevini layıkı ile yapamadığı ya da başka bir olumsuzluğu bulunduğu hususlarına yönelik somut bir tespit bulunmadığı (davacı tarafından dava dosyasına sunulan bilgi ve belgelerin tam aksine olduğu), hizmet ihtiyacının somut olarak ortaya konulmadığı, davacının çalışmaları da dikkate alındığında davalı idarece, takdir yetkisinin hukuka uygun biçimde ve kamu yararı amacı gözetilerek kullanıldığını kanıtlayacak hukuken kabul edilebilir somut olay ve nedenin gösterilmediği, ayrıca davacının atama işlemine dayanak olabilecek herhangi bir disiplin cezası, adli/idari soruşturma vb. bulunduğu yönünde de dosyaya herhangi bir bilgi-belge sunulmadığı dikkate alındığında, idarenin, kamu görevlilerini atama konusunda takdir hakkı bulunmakla birlikte atanacak personelin belirlenmesinde personelin sicili, hizmet süresi, disiplin cezaları gibi objektif ölçütlerin saptanması ve bu ölçütler esas alınarak değerlendirme yapılması gerekirken somut olayda herhangi bir objektif kriter esas alınmadığı ve bunun ortaya da konulamadığı dikkate alındığında davacı hakkında tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. (İSTANBUL 3. İDARE MAHKEMESİ ESAS NO : 2024/806 KARAR NO : 2024/1585- Karar İSTANBUL BÖLGE İDARE MAHKEMESİ YEDİNCİ İDARE DAVA DAİRESİ ESAS NO : 2024/2681 KARAR NO : 2025/85 sayılı kararı ile onanarak kesinleşmiştir.) şeklinde yer aldığı üzere, her ne kadar Bakanlığın bu atamalarda bir takdir yetkisi bulunsa da bu yetkinin sınırsız olmadığı ve keyfi olarak kullanılamayacağı, her durumda idare tarafından yapılan atama işlemlerinin gerekçesinin kamu yararı ve hizmetin gerekleri ile objektif ölçütlere yer verilerek açıklanması zorunluluğuna açıkça işaret edilmektedir.

Yukarıdaki açıklamalar, dava konusu yönetmelik ile öğretmenlerin öğretmen olarak görevlerine devam etme haklarının ellerinden alındığını dolayısıyla kazanılmış haklarının yok sayılarak hukuk devleti ilkesinin ihlal edildiğini göstermektedir.

Uygulanan ve uygulanması planlanan bu idari işlemde Yerleşik yargı kararları ve Temyiz merci Danıştay’ın içtihadı birleştirme kararlarına konu olduğu şekliyle   hukuksal ve yasal uyarlıktan yoksun idarenin takdir yetkisinin kullanılması bozma nedeni olarak gösterilmiş olup; Temel Hak ve Özgürlüklerin Kullanılmasın Kısıtlanması ve Durdurulmasına ilişkin temel ilke ve prensipler T.C. Anayasası’nın Temel Hak ve Hürriyetlerin Sınırlanması kenar başlıklı 13. Maddesinde “Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlamalar, Anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve lâik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz.” Amir hükmü uyarınca temel ilke ve prensiplere bağlanmıştır.

EĞİTİM İŞ’İN TALEPLERİ

 1.Proje okullarına yapılacak atamalarda il milli eğitim müdürlüklerinden giden listeler hazırlanırken objektif kriterlere riayet edilmeli, hizmet puanı üstünlüğü dikkate alınmalıdır.

 2.Objektif kriterleri değerlendirmek üzere bir komisyon kurulmalı ve bu komisyonda üye sayısı en fazla olan dört sendikanın temsilcisinin bulunması sağlanmalıdır.

 3.Talebimiz bu yönde olup, talebimizin karşılanmaması halinde mağdur olan üyelerimiz adına yargısal süreçlere başvuracağımızı bilginize sunar, neticesinden sendikamıza Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında bilgi verilmesini talep ederiz.” Haber Merkezi

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.