DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22367861,24%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

2 dakikalık kalp masajı hayat kurtarıyor

2 dakikalık kalp masajı hayat kurtarıyor

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Elif Çopuroğlu,  kalbi duran bir hastanın kalbinin çalışması için 2 dakikalık kalp masajının hayat kurtarmada çok önemli olduğunu söyledi.

ABONE OL
11 Kasım 2023 13:35
2 dakikalık kalp masajı hayat kurtarıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çopuroğlu, 2-4 Kasım 2023 tarihinde Palau de Congressos de Barcelona merkezinde, 60 farklı ülkeden bin 300 katılımcının olduğu European Resuscitation Council (ERC)-Resuscitation Kongresi’ne katıldıklarını aktardı.

Türkiye’yi Resüsitasyon Derneği üyesi olan Çopuroğlu, kongredeki CPR Competition (Kardiyopulmoner Resüsitasyon Yarışması)’nda, 5 kişilik ekipte,  lider  olarak Türkiye’yi başarılı bir şekilde temsil etti.

Çopuroğlu, yarışmaya Türkiye’yi temsilen Resüsitasyon Derneği ve Trakya Üniversitesi adına katıldıklarını ifade ederek amaçlarının; insan yaşamını korumak ve kurtarmak için, Resüsitasyon standartlarının gelişimini eğitimlerle ve bilimsel çalışmalarla sağlamayı, bu konularda ulusal ve uluslararası kuruluşlar ile koordinasyon içinde bulunmayı amaç edinmiş, “Resüsitasyon Tıbbı” ve “Acil Tıbbi Bakım” konularında çalışan multidisipliner bir kuruluş olduklarını söyledi.

Toplumun her kesimine “ani kalp durması” ile karşılaştıklarında yapılması gerekenleri öğretmenin mümkün olacağını aktaran Çopuroğlu, “Temel Yaşam Desteği ve Otomatik Ekternal Defibrilatör Kullanımı” eğitimi vererek daha çok insanın hayatını kurtaran ve yaşama el vermeyi amaçlayan Resüsitasyon Derneği’ne ve eğitim veren herkese emekleri için teşekkür ettiklerini belirtti.

“2 DAKİKA ARALIKSIZ NORMAL BİR BASI İLE MASAJ YAPMAMIZ GEREKİYOR”

Çopuroğlu, şunları kaydetti:

“Bizim için önemli olan yaşam zinciri adını verdiğimiz dört halkadır. Bir olayda vakaya müdahalede ilik olarak nabız olup olmadığına bakıyoruz. Birey olarak bu ilk temel zincirin iki halkası çok önemli. Kalbi duran bir hastanın kalbinin çalışması için kalp masajı ve aynı anda 112 acil yardım hattını arayarak doğru konumlama ile sağlık ekibini olay yerine yönlendirmek çok önemli. Siz her ne kadar tam teşekküllü bir hastane veya ekibe vakayı teslim etseniz bile eğer ilk iki halkayı başarılı bir şekilde sağlayamadıysanız hastayı hayata döndürmek veya tutunmasını sağlamak çok zordur. Kalbin durmasını önlemek, vücutta kan akışını sağlamak için iman tahtası olarak bilinen göğüs boşluğuna, iki kaburga arasına 2 dakika aralıksız normal bir bası ile masaj yapmamız gerekiyor. Yani kanın vücuda pompalamaya devam etmemiz gerekiyor. 1 dakika masaj ve sonrasında ağızdan iki defa nefes vererek göğüsün inip kalktığını görmemiz gerekiyor. Eğer ki hasta kusmuş veya suni teneffüs yapılamayacak durumdaysa 2 dakika kalp masajını yapmak zorundayız” Haber Ergin Yıldız

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.