DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22367861,24%
Edirne
30°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

‘Çakmak sulaması başka bahara’

‘Çakmak sulaması başka bahara’

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Ediz Ün’ün Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sormuş olduğu soruya verilen cevapta Çakmak Barajı sulaması birinci kısmının 2025 yılında bitirileceği belirtildi. Bakanın verdiği cevaba göre Çakmak sulamasının birinci kısmına şu ana kadar 423 milyon lira harcanarak yüzde 32’si tamamlandı.

ABONE OL
4 Aralık 2023 13:30
‘Çakmak sulaması başka bahara’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Soru önergesine verilen cevabı değerlendiren Ün, “Çakmakla ilgili şu zamana kadar verilen tarihlerin hiçbiri tutmadığı için 2025 yılında bile birinci kısım sulaması tamamlanamayacak. Bunun için ciddi olarak bu işi yapma iradesi ve bütçe gerekiyor. AKP’de ikisi de yok” dedi.

CHP Edirne Milletvekili Ediz Ün açıklamasında şunları kaydetti:

 “Çakmak Barajı ve sulamaları Trakya’nın en önemli sulama projesi. Çiftçimizin cebine doğrudan kazanç sağlayacak, çoğu yerde iki ürün ekilmesini sağlayacaktır. Gelgelelim yıllardır sürüncemede adeta bir kaplumbağa hızıyla ilerliyor. Yandaşa para yağdırmakta sıkıntı çekmeyen AKP iş vatandaşa gelince ‘bütçe imkanları’ deyip duruyor.

DSİ’nin önceki yayınlarına göre 2017’de tamamlanması gereken proje bitmediği için 67 köyün 522 bin dekar toprağı hala suyu bekliyor. 2017’yi geçtik Yapılan ihaleye göre Çakmak Barajı sulamasının birinci aşamasının bitirilmesi gereken tarih Kasım 2022. Üzerinden bir yıl daha geçmiş üçte biri bile bitirilememiş. Şimdi iki yılda tamamlayacağız diyorlar. Bunca yıl neredeydiniz?

Yeni yılda yatırım programı açıklandığında Çakmak sulamalarına ne kadar para ayrıldığını göreceğiz. Dünya’da kuraklık her geçen gün artan bir sorun. Ülkeler kuraklıkla başa çıkmak için, suyu en iyi biçimde kullanmak için önlemler alıyor. Bizde ise iktidar sulama projelerini sürüncemede bırakıyor. Bunun sonucunda bir zamanların tarımda kendine yeter ülkelerinden biri olan ülkemiz ithalat cennetine döndü.

Çakmak sulamasının birinci kısmını bitiremeyenlerin ikinci kısmının ihalesini ne zaman yapacağı ne zaman tamamlayacağını sormak bile gereksiz.”  Haber Merkezi

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.