DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BITCOIN %
Edirne
15°

HAFİF YAĞMUR

04:16

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çocukların da hakları var

Çocukların da hakları var

Edirne Barosu Çocuk Hakları Komisyonu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda çocukların haklarına dikkat çekti. Saraçlar Caddesi’nde kurulan stantta çocuklara broşür, boyama kağıdı ve balon dağıtıldı. Edirne Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Özge Hazır, “Biz çocukların çıkaramadığı ses olmaya çalışıyoruz her zaman ama çocukların da o sesi çıkarabilmeleri için birlikte mücadele ediyoruz” dedi.

ABONE OL
23 Nisan 2024 15:44
Çocukların da hakları var
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Özge Hazır, Saraçlar Caddesi’nde kurulan stantta basın mensuplarına yaptığı açıklamada 23 Nisan’da sahaya inerek çocukların yanında olduklarını belirtti. Çocukların haklarını bilmesi gerektiğini söyleyen Hazır, “Önemli olanın çocukların haklarını bilmesi olduğuna inanıyoruz. Bunun için mücadele ediyoruz. Çocuklarımızla birlikte bayramı kutlarken haklarını anlatan broşürler, boyama kağıtları ve balonlar dağıttık. Bu güzel günü çocuklarımızla birlikte kutladık. Çocuk hakları aslında Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesiyle belirlenen haklar. Bu haklar örneğin çocuğun en temel hakkı tüm insanların olduğu gibi yaşam hakkı, çocukların bilmediği oyun hakkı, aileleriyle iletişim kurma hakları var. En önemlisi çocukların düşüncelerini özgürce ifade etme hakkı var. Çocukların bu haklarını bilmek, gelecekte tehlikelere karşı mücadele etmeleri açısından önemli. Biz çocukların çıkaramadığı ses olmaya çalışıyoruz her zaman ama çocukların da o sesi çıkarabilmeleri için de birlikte mücadele ediyoruz” dedi.

Öte yandan Edirne Barosu Çocuk Hakları Komisyonu tarafından yapılan yazılı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

‘ÇOCUKLAR PARLAK GELECEKTEN MAHRUM BIRAKILMAKTADIR’

“Bugün; Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde hakimiyetin kayıtsız şartsız millete ait olduğunun ilan edildiği günün 104’üncü yıldönümüne ulaşmanın sevincini yaşıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı bu kutlu gün, 1929 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından Dünya’da ilk kez, o temellerin üzerine inşa edilecek geleceğin teminatı çocuklarımıza armağan edilmiştir.

Çocuklarımız, parlak geleceğin teminatı olan yeryüzündeki yıldızlardır. Atatürk’ün dediği gibi onlar “geleceğin bir gülü, yıldızı, bir mutluluk parıltısıdır. Memleketi asıl aydınlığa boğacak olanlar da çocuklarımızdır.”  Ancak ne yazık ki geride kalan 104 yılın ardından çocuklarımız hala; yoksullukla, temel haklarından yoksunlukla, ihmalle ve istismarla mücadele ederken hak ettikleri parlak gelecekten mahrum bırakılmaktadır. Çocuklar, dünyanın dört bir yanında küçücük bedenlerine çok büyük gelen felaketlerle, savaşlarla, açlıkla, şiddetle mücadele ederken, bazı çocuklarımızın temel gıdaya dahi ulaşamadığı, bazılarının sokaklara, suça itildiği, karın tokluğuna çalıştırıldığı, dilendirildiği, kız çocuklarının eğitim hakkından yoksun bırakıldığı, bazılarının aile içinde ve dışında ihmal ve istismar edildiği, şiddete uğradığı, okullarda akran zorbalığının alıp başını yürüdüğü günler bizlere ne yazık ki yabancı olmaktan çıkmıştır.

‘KATETMEMİZ GEREKEN DAHA ÇOK YOL VAR’

Tüm bunların yanında 1994 yılında kabul edilen Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi, Anayasamızın devlete çocukları koruma yükümlülüğü getiren 41 inci maddesi, Çocuk Koruma Kanunu gibi pek çok kanuni düzenlemeye karşın uygulamada hala çocuğun ikincil mağduriyetinin önlenmesi ve üstün yararının sağlanması amacıyla koruyucu tedbirlerin alınma noktasında sorunlar yaşanmaya devam etmektedir. 

Geride bıraktığımız 104 yıla karşın, çocuklarımızı korumak ve hakkettikleri ideal dünyayı onlara bırakabilmek için kat etmemiz gereken çok yol olduğunun farkındayız.

Çocukların biz yetişkinlerin dünyasında duyulabilir olmasını sağlamanın bizim elimizde olduğunun farkındayız. Bizler her çocuğun yeryüzünde bir yıldız gibi parlayabilmesi gerektiğine ve bunun ancak güvende ve mutlu hissettiğinde olabileceğine inanıyoruz. Bu yüzden bizler, ulusal egemenliğimizin teminatı olan çocuklarımızın hayata en iyi başlangıcı yapabilecekleri, koşulsuz destekle istismar ve ihmalden korunacakları bir dünya yaratmak için var gücümüzle mücadele ediyoruz. Çünkü her çocuk, umut dolu bir geleceğin parlayan yıldızıdır ve bu umudu aydınlatacak olan bizleriz.

Edirne Barosu Çocuk Hakları Komisyonu olarak, çocuklarımızın temel haklarını koruyacağımızı ve çocuklarımıza yönelik her türlü ihmal ve istismarla mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha hatırlatıyor, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı büyük bir gururla bir kez daha kutluyoruz.”

Haber Seyide Esen

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.