DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 2157192-0,26%
Edirne
17°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

‘Edirne’nin AB pazarına yakın olması avantajdır’

‘Edirne’nin AB pazarına yakın olması avantajdır’

Trakya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde “Her Yönüyle Lalapaşa, Meriç ve Süloğlu Sempozyumu”, 6-7 Mayıs tarihlerinde Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesinde gerçekleşti.

ABONE OL
7 Mayıs 2024 16:29
‘Edirne’nin AB pazarına yakın olması avantajdır’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sempozyumun ikinci gününde gazetemiz yazarlarından Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler MYO Yönetim ve Organizasyon Bölümü Lojistik Programı Öğretim Görevlisi Selçuk Duranlar, “Serbest Bölgeler Kalkınmanın Anahtarı Mı?” isimli bildiriyi sundu.

Duranlar, Edirne’nin batı kapıları içindeki önemine değinerek, “Sempozyuma konu olan Edirne ilçelerinde Meriç’te Süloğlu’nda ve Lalapaşa’da olası kurulmasında serbest bölgenin hammadde, enerji kaynaklarına, üretim ve tüketim odaklarına yakınlık- uzaklıkları dikkate alınarak yapacağı katkıları araştırmıştır. Serbest bölgelerde uzmanlaşmaya önemlidir. Dış tanıtım faaliyetleri ile bölgelere yabancı sermaye yatırımlarının çekilmesine yönelik çaba oldukça önemlidir. Gümrük uygulamaları gibi birçok ekonomik kuralın dışında bırakılan bölgelerin başlıca ticaret hacmine destek sağlama amaçları vardır. Bu amaçlar kuruldukların ülkenin/bölgenin kuruluş niteliklerine göre de farklılık gösterebilir.

 Edirne’nin batı kapıları içinde önemi oldukça fazladır. Bu gümrük kapısı sayının fazla olmasından hem de Kapıkule Gümrük Kapısı’nın Avrupa sınır kapıları içinde en büyük olmasından kaynaklanmaktadır. Edirne’nin konumu gereği taşımacılık koridorlarının üzerinde bulunması, bölgeyi lojistik alanlar açısından da ön plana çıkarmaktadır. Uluslararası taşımalarla gelen yüklerin elleçlenerek mod veya araç değiştirip transit geçiş yapmasına imkan verecek konumdadır. Ancak bunun gerçekleşebilmesi için ticaret alanında önemli gelişmeleri hayata geçirebilmelidir. Edirne’nin de AB pazarına, karayolu ağlarına yakın olması bir avantajdır” dedi.

Haber Bahar Oduncu

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP