Edirne Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Arif Hikmet Akbay, son günlerde Keşan bölgesinde hayvanlarda görülen şarbon ve çiçek hastalığı dolayısıyla üreticilerin büyük zarar gördüğünü belirtti. Üreticilerin zararının karşılanması gerektiğini kaydeden Akbay, “Bakanlığımızdan üreticilerimiz adına taleplerimizin karşılanması için gereken düzenlemelerin yapılmasını istemekteyiz” dedi.
Edirne Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Arif Hikmet Akbay, hayvanlarda görülen şarbon ve çiçek salgını sonucu üreticilerin büyük zarar gördüğünü belirtti. Birlik Başkanı olarak üreticilerin taleplerini 8 madde halinde sıralayan Akbay, bakanlığın bu talepleri karşılama gerektiğini kaydetti. Akbay, açıklamasında şunları söyledi:
“Tarım ve Hayvancılığın en önemli kollarından biri olan küçükbaş yetiştiricilerinin temsilcisi olarak son günlerde salgınlar halinde seyreden şarbon ve çiçek hastalığından dolayı üreticilerimiz çok zor zamanlardan geçmektedir. Hemen her gün farklı farklı işletmelerde hastalık çıkmakta, mezbahalar ve pazarlar kapatılmaktadır. Hayvanlarımızın meraya çıkışları, hatta çeşmelere bile gidişleri sınırlanmıştır. Bu üretici üzerinde hem maddi hem manevi bir yük oluşturmaktadır. Ayrıca bu durum hayvanlar üzerinde strese yol açmakta ve diğer sağlık problemleri ortaya çıkmaktadır. Tarım Bakanlığı ekipleri yoğun mesai saatleri harcayarak bir yandan aşılamalara devam etmekte, bir yandan da hastalık çıkan işletmelerin takibi yapılmaktadır. Bu anormal durumda bağlı olduğumuz Bakanlığımızdan üreticilerimiz adına taleplerimizin karşılanması için gereken düzenlemelerin yapılmasını istemekteyiz.
1- Hastalık çıkan işletmelerde ödenecek hayvan tazminatlarının hızla hak sahiplerine verilmelidir.
2- Tazminatlı olmayan çiçek gibi hastalıkların oluşturduğu işletmelerde de zararların karşılanmasına yönelik , tespit komisyonu kurulması ve bu işletmelere de belirli oranda tazminat ödemesi yapılmalıdır.
3- Bölgenin bu konuda afet bölgesi ilan edilerek üreticinin zirai amaçla kullandığı banka ve kooperatif borçlarının yapılandırılması ve faiz indirimlerinin uygulanmalıdır.
4- Üreticilerimizin kayıplarının karşılanması için ziraat bankası vasıtasıyla verilen küçükbaş hayvan alım kredilerinde faiz indirimi ve öz kaynak miktarında ilimizde %100 indirim uygulanmalıdır.
5- Geçen yıllarda küçükbaş üretimini teşvik amacıyla tarım il müdürlüğüyle beraber uygulanan üreticilere koç teke dağıtımı bu yılda yapılmalıdır.
6- Tarsim sigortalarının yaygınlaşmasını teşvik etmek , daha fazla üreticinin hayvanlarını sigortalaması için sigorta ödemelerinde ilave indirimler ve ödeme kolaylıkları sağlanmalıdır.
7- İpard ve tarımsal kırsal destekleme projelerinde küçükbaş hayvancılık işletmelerine pozitif ayrımcılık uygulanmalı ,gerekirse bu hibe programlarından faydalandırılmalarında prosedür azaltılmalıdır.
8- İlimizdeki üreticiler aşılamanın önemini bir kere daha acı bir tecrübeyle öğrenmiş bulunmaktadır. Bu konuda aşı uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla özel veteriner hekimlerin uyguladıkları aşılarda bakanlık tarafında teşvik amaçlı desteklenmeli ve sadece devlete ait olan değil , diğer aşı uygulamalarının da arttırılması gerekmektedir.
Üreticilerimizin bu taleplerinin Edirne ilimizi temsil eden Milletvekillerimiz, Valimiz, Tarım İl Müdürlüğümüz, diğer sektör paydaşlarımız tarafından incelenmesi ve gerekli adımların atılması için ivedi şekilde harekete geçilmesini talep etmekteyiz.” Haber Merkezi
GÜNDEM
13 Haziran 2025GÜNDEM
13 Haziran 2025GÜNDEM
13 Haziran 2025GÜNDEM
13 Haziran 2025GÜNDEM
13 Haziran 2025GÜNDEM
13 Haziran 2025GÜNDEM
13 Haziran 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.