İdeal kilonuza net bir sayı vermek doğru olmaz. Onun yerine kişinin boy ve cinsiyetine göre sahip olması gereken kilo aralığı demeliyiz. Bu aralık kadın ve erkeklerde yaşa bağlı olarak farklı aralıklara denk düşer. Dünya Sağlık Örgütü, ideal kilo hesaplamasında beden kitle indeksinden yararlanmayı önerir.
Birey yaşlandıkça normal beden kitle indeksi değer aralıklarında üst sınırlar hedef alınmalıdır. Çünkü ileri yaşın neden olabileceği kas kayıplarından dolayı kilo kaybını önlemek amaçlanmıştır. Kişinin vücut kitle indeksi düşük veya yüksek olarak görülebilir ancak yağ ve kas oranları, bel ve boyun çevrelerinin ölçümü de mutlaka değerlendirilmelidir.
Kişinin ideal kilo aralığında olması daha sağlıklı ve fit görünmesini sağlarken aslında daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olduğunun işaretidir. Yani daha az sıklıkta hastalanırlar. Ancak ideal kilonuzun üzerindeyseniz ve kilonuzu azaltmak için bir diyet planı uygulamıyorsanız şu an obez bir birey olmasanız bile kötü beslenme alışkanlıklarıyla beraber vücut ağırlığınızın artma ve obeziteye yakalanma ihtimaliniz yüksektir. Obezitenin diyabet, hipertansiyon, koroner kalp hastalıkları, kolon ve böbrek, osteoartrit ve kısırlığı içeren birçok hastalığın riskini arttırdığı kanıtlanmış bir gerçektir. Tam tersi şekilde ideal kilonuzun altındaysanız yetersiz enerji alımına bağlı olarak dikkatsizlik, konsantrasyon kaybı, halsizlik, baş ağrısı yaşayabilirsiniz. Vitamin ve mineral yetersizliğinden dolayı bağışıklık sisteminde hasar, sık hastalanma ve yaralarda geç iyileşmeyle karşılaşmanız olağandır.
GÜNDEM
21 Kasım 2024GÜNDEM
21 Kasım 2024GÜNDEM
21 Kasım 2024GÜNDEM
21 Kasım 2024GÜNDEM
21 Kasım 2024EKONOMİ
21 Kasım 2024GÜNDEM
21 Kasım 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.