evden eve nakliyat
DOLAR 34,7437 0.08%
EURO 36,5414 0.12%
ALTIN 2.952,220,31
BITCOIN 3331488-0,96%
Edirne

KAPALI

06:34

İMSAK'A KALAN SÜRE

KIRKPINAR’DA AYNI VAKA YAŞANMASIN

KIRKPINAR’DA AYNI VAKA YAŞANMASIN

ABONE OL
9 Temmuz 2024 18:01
KIRKPINAR’DA AYNI VAKA YAŞANMASIN
2

BEĞENDİM

ABONE OL

         

Bu yıl tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerin 663. yılı gerçekleşti. Güreşlere ilgi Kakava ve Hıdrelleze göre çok sönüktü. Kakava/Hıdrellezin farklı bir toplumsal olguya sahip olması düşünüldüğünde sönük olmasının doğal olduğunu anlayabiliriz. Kırkpınar’da yerli halkın varlığına pek rastlanmadığını da gördük.  Kırkpınar’la özdeşleşen kuzu çevirmenin kilosu 1800 liradan satılması günümüz şartlarında normal olduğunu söylemek mümkündür. Alamayanlar büyük bir ihtimal uzaktan kokusunu burunlarına çekmekle yetinmişlerdir.

Kuzu çevirme aklıma ister istemez ağalık koçu geliyor. Bu yıl Kırkpınar’a 15 yıl ağalık yapan Seyfettin Selim, ‘yoruldum’ diyerek ağalığını sonlandırdı. Haklıydı da dile kolay 15 yıl Kırkpınar’a ağalık yapmakla kalmamış, sosyal sorumluluk olarak hizmetleri de olmuştur. Özetle harcadıkları Edirne’den İstanbul’a yol gider. Kırkpınar ağası olmak her kişinin harcı değilse de, medyatik kişilerin kendi reklamını yapmak için ağalık talepleri olmuştur. Bunlardan biri de Fatih Ürek’ti. Kendisinin girişimi reklam kokan hareketlerdi.   

Kırkpınar Ağalığı esasen gönüllük ve sevda işidir. Ne siyasi beklenti ne de ekonomik kazanımdır. 2022 yılında Kırkpınar başpehlivanı seçilen Cengizhan Şimşek’in derecesi, “doping” kurullarına riayet etmemesinden dolayı Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu tarafından unvanı geri alındı. Başpehlivan Cengizhan Şimşek’in 9 Mart 2022 tarihinden bu yana elde ettiği tüm derecelerin iptaline, kazandığı ödül, kemer ve madalyaların iadesine karar verdi. Bu gelişmelerden sonra,  federasyon Kırkpınar Başpehlivanlığı unvanı Cengizhan Şimşek’ten alınarak diğer finalist Mustafa Taş’a vermişti. Bu durum biraz da 2019’da Kırkpınar Ağalığında yaşanan süreci anımsatıyordu.

Geçtiğimiz yıllarda bazı ağalardan belediyeye ağalık bedelini ödeyemeyen olmuştu.

 Edirne Tarihi Yağlı Kırkpınar Güreşlerine ağalık edenlerden halen sağ olanlar vardır. Hizmetleri Kırkpınar tarihinde yazılıdır, ömürleri bol olsun.

2024 Ağalık Koç Satış İhalesi 34 Milyon 571 bin 952 TL ihale bedeli ile 664. Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağası Ufuk Özünlü oldu, hayırlı uğurlu olsun. Ağa Seyfettin Selim, Kırkpınar’a ilişkin son sözlerine dikkat edilmesi yanında önemsenmesi gereken tarihi bir açıklamada bulundu: “Ağalığa katılmak isteyen birisi önce en az 500 bin lira Edirnespor’a bağışlayacak. Sonrasında ilk okuduğu bedeli ödeyecek. Hepsini değil, ilk okuduğu bedeli ödeyecek. Mesela ağalığa girdin ya, bedel okursun. Şimdi ben 25 milyon dedim, başkası 31 dedi. Herkes söylediği parayı ödesin. Yani önce bedel teminat mektubu alacak. Kırkpınar bu sene 23 milyondan açıldıysa, oraya teminat mektubunu yatıracak, nokta. En az Edirnespor’a veya Edirne’ye 500 bin lira, 1 milyon para bağışlayacak, ondan sonra çıkacak. Çıkmazsa ben hep buradayım bak. Ben her sene bağışlarım bunu. Mesela bu yıl Kırkpınar’da ağalık kaç liraya gitti, 35 milyona. Seneye katılacak kişi 34 milyon liralık teminat mektubunu yatıracak. Edirnespor’a en az 500 bin veya 1 milyon bağışlayacak. 35 milyonluk ihaleye girecek bir adam bu parayı yatıramazsa buraya girmesin zaten. Bir milyon bağış yapamayacak bir adam Kırkpınar’da ağırlığa girmesin. Reklam yapacaksa da, bu kadar ucuz olmasın” demişti. Benim anladığım kadar iş insanı Seyfettin Bey,  “Yeni bir ağalık bedeli ödememe” vakası yaşanmasın temennisinde bulunmuştur,  haklı mı haklı.

Roman Sivil Toplum Gönüllüsü Turan Şallı                     

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP