DOLAR 32,2030 -0.01%
EURO 35,0046 -0.06%
ALTIN 2.510,310,40
BITCOIN 22412104,63%
Edirne
21°

PARÇALI AZ BULUTLU

03:45

İMSAK'A KALAN SÜRE

Külahta hata var

Külahta hata var

Edirne eski Milletvekili Orhan Çakırlar, Selimiye Camii’nin eski yıllarda yapılan restorasyonu sırasında minarelerden birinin külahının hatalı konulduğunu belirterek, bunun şu an devam eden restorasyonda düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Çakırlar, “Edirne’nin Havsa girişinden bakıldığında Selimiye’nin iki minaresinin gözükmesi lazım. Ancak daha önce yapılan restorasyon sırasında Edirne girişinden bakıldığında sol minarenin külahında kayıklık görülüyor. Selimiye simetrisiyle meşhur bir cami. Bu kusurun giderilmesi lazım” dedi.

ABONE OL
10 Mayıs 2024 14:26
Külahta hata var
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne eski Milletvekili Orhan Çakırlar, Selimiye Camii’nin minaresinde simetri hatası olduğunu belirterek, bunun şu an devam eden restorasyon kapsamında düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Konuyu hem geçtiğimiz yıl hem de önceki gün sosyal medya hesabında gündeme getiren Çakırlar, gazetemize yaptığı açıklamada minare külahındaki hatanın herkes tarafından bilindiğini kaydetti.

‘MİNARENİN GÖZÜKMEMESİ LAZIM’

 Edirne’nin Havsa istikameti girişinden bakıldığında Selimiye’nin sadece 2 minaresinin görüldüğünü, ancak son yıllarda sol taraftaki minarenin külahında kayıklık gözlendiğini belirten Çakırlar, “Edirne’nin girişinden baktığınız zaman Selimiye’nin sol minarenin arkasındaki minarenin ucu hafif gözüküyor. Bu önceki yıllarda yapılan restorasyonlardaki hatadan kaynaklanıyor. Minarenin gözükmemesi lazım. Sağ taraftaki gözükmez. Sol taraftakini de tam dikey aldığınız zaman arkadaki siluet şeklinde gözüküyor. Bunun olmaması lazım. Sol taraftaki minarenin arkasındakiyle bir uyumsuzluk var. Bunu herkes biliyor” dedi.

‘KÜLAHI TAM OTURTMAMIŞLAR’

Konuyu geçen yıl da gündeme getirdiğini belirten Çakırlar, restorasyon sırasında külahtaki yamukluğun da düzeltilebileceğini söyleyerek, “Ben bu konuyu geçen yıl da gündeme getirdim birilerinin dikkatini çeker diye. En son restorasyon kapsamında tek minarenin iskelesi kaldı. Ümit ederim ki onu düzeltirler. Bugünkü teknoloji ile düzeltmemeleri mümkün değil. Minarenin eski yıllarda restorasyonu yapılırken külahı yani o kurşunlu kısmı tam oturtmamışlar muhtemelen. Öyle bir kusur var. Selimiye simetrisiyle meşhur bir cami. Bu kentte yaşayan biri olarak ben bunu gördüm, dile getirdim. Külah zamanla oturtulmamış. 4 ana yönden baktığınızda Selimiye’nin minareleri 2 tane gözükür. Şimdi bir yönden baktığınızda hafif bir kayıtlık olduğunu görürsünüz. Bu düzeltilebilecek bir durum” şeklinde konuştu.

‘BELEDİYENİN AYDINLATMA DİREKLERİ SİLUETİ BOZUYOR’

 Çakırlar, kentte en son belediye tarafından yapılan aydınlatma direklerinin Selimiye’nin siluetini engellediğini ifade ederek, “Belediyenin koyduğu aydınlatma direkleri de Selimiye’nin görüntüsünü engelliyor. Direklerin görünüşü güzel ama görüntü Selimiye’yi gölgeliyorsa Edirne turizmine zarar verir. Zaten şehrin iki önemli gelir kaynağı var. Biri turizm biri de Kırkpınar. Tarım zaten dibe vurmuş, hiç olmazsa turizmi canlı tutmak lazım” dedi.

Haber Seyide Esen  

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.