DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN %
Edirne
15°

KAPALI

02:00

YATSI'YA KALAN SÜRE

‘Romanlar yarı aç göbek attı’

‘Romanlar yarı aç göbek attı’

Edirne Kent Konseyi Roman Çalışma Grubu Başkanı, Roman Sivil Toplum Gönüllüsü Turan Şallı, Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri’nin ekonomik anlamda romanlara getirisi olmadığını söyledi. Romanların ekonomik sorunlarının bugüne kadar görmezden gelindiğine dikkat çeken Şallı, “Turizm işletmeleri hasılat rekorları kırarken Romanlar yarı aç göbek attı.  Edirne’de onlarca Roman Derneği kuruldu, sivil toplum özelliğini yitirdi, çoğu siyasetin arka bahçesi oldu. Roman meselesini tartışırken iğneyi önce kendimize, çuvaldızı sonra başkalarını batırmak gerekir” dedi.

ABONE OL
8 Mayıs 2024 11:52
‘Romanlar yarı aç göbek attı’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri, bu yıl yerli yabancı 100 bini aşkın misafirin katılımıyla yapıldı. Edirne Kent Konseyi Roman Çalışma Grubu Başkanı, Roman Sivil Toplum Gönüllüsü Turan Şallı, gazetemize yaptığı açıklamada Kakava Şenlikleri’ni değerlendirdi. Kakava’nın roman vatandaşlara ekonomik anlamda bir getirisi olmadığına dikkat çeken şallı, şunları kaydetti:

‘EĞLENCE ADI ALTINDA PARA İSTENMESİ HOŞ OLMADI’

“Edirne, Türkiye’de en fazla Roman vatandaşa sahip bir ilimizdir. Aynı zamanda tarihsel köklerinde kendilerine özgü Kakava geleneğine sahiptirler. Romanlar Türkiye toplumunda sosyoekonomik ve kültürel yapısıyla ayrı bir yer tutmaktadır. Edirne Valiliğimizin girişimleri sayesinde 2017 yılında UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesine Kakava kültürünü tescillenmesini sağlamıştır. UNESCO aldığı kararın ana gövdesi Kakava’dır. Bu kültürel miras aynı zamanda ilimizde turizm sektörüne canlılık kazandırmaktadır.  5-6 Mayıs Edirne Kakava ve Hıdrellez Eğlence Şenlikleri ekonomik anlamda bazı Roman vatandaşlara sadece bir gün çiçek satmaktan başka bir gelir getirmiyor. Üzülerek ifade etmek isterim ki, Kakava ve Hıdrellez kutlamalarına yakın tarihlerde bazı Roman vatandaşlarımızın çarşı merkezinde çocuklarıyla beraber eğlence altında para istemeleri hoş görüntüler olmaktan çıkmıştır. Bu durumun sosyoekonomik olarak incelenmesi gerekir.

‘ROMANLAR YARI AÇ GÖBEK ATTI’

Bu yıl Kakava ve Hıdrellez Eğlencelerinde 100 bin civarında yerli ve yabancı olmak üzere misafir gelmiştir. Bu rakamsal değeri göz önüne aldığımızda Roman vatandaşların da bu kültürel eğlencelerle ekonomik anlamda desteklenmesine, hoş olmayan görüntülerden kurtarılması gerekir. Bu durum aynı zamanda Roman vatandaşlara yönelik önyargıları derinleştirmekte Edirne’nin imajına yakışmamaktadır. Yıllardır ayrımcılıktan, önyargılardan şikayet ediyoruz, kendi içimizdeki sosyal gerçekleri görmemezlikten geliyoruz. Bu amaç dahilinde Edirne’de Roman vatandaşlara yönelik epeyce Roman çalıştayları yapıldı, gerçek yaraya dokunulamadı, yazılar yazıldığınla kaldı. Turizm işletmeleri hasılat rekorları kırarken Romanlar yarı aç göbek attı.

‘ROMAN DERNEKLERİ SİYASETİN ARKA BAHÇESİ OLDU’

 Edirne’de onlarca Roman Derneği kuruldu, sivil toplum özelliğini yitirdi, çoğu siyasetin arka bahçesi oldu. Roman meselesini tartışırken iğneyi önce kendimize, çuvaldızı sonra başkalarını batırmak gerekir. Edirne merkezde bulunan Roman Dernekleri ve Edirne Valiliğinde çalışan sözde Roman danışmanın durumu sorgulanması gerekir.”  Haber Seyide Esen

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP