DOLAR 32,4229 0.14%
EURO 34,8700 0.09%
ALTIN 2.402,330,24
BITCOIN 19308624,24%
Edirne
13°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

‘Seçmen şantaja boyun eğmedi’

‘Seçmen şantaja boyun eğmedi’

CHP Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır, 31 Mart seçim sonuçlarını değerlendirdi. Çakır, “Seçmen merkezi iktidar ile yerel iktidar farklı olursa oraya hizmet gelmez şantajına boyun eğmedi” dedi. Çakır, seçmenin iktidarın uygulamalarına ve söylemlerine karşı bir tepki gösterdiğini, özellikle ekonomik politikalar ve kamplaştırıcı söylemlere duyulan rahatsızlığın net bir şekilde ortaya çıktığını ifade etti.

ABONE OL
20 Nisan 2024 14:43
‘Seçmen şantaja boyun eğmedi’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

31 Mart seçimlerinin ardından Türkiye genelinde yaşanan siyasi değişimlere ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır, seçim sonuçlarının ülkenin siyasi geleceği üzerinde önemli mesajlar içerdiğini belirtti.

Çakır, seçim sonuçlarının, Türkiye’nin demokratik parlamenter rejim talebini ve özlemini açıkça dile getirdiğini vurguladı. Ayrıca, seçmenin iktidarın uygulamalarına ve söylemlerine karşı bir tepki gösterdiğini, özellikle ekonomik politikalar ve kamplaştırıcı söylemlere duyulan rahatsızlığın net bir şekilde ortaya çıktığını ifade etti.

 31 Mart yerel seçim sonuçlarının önemli mesaj verdiğini hatırlatan İlçe Başkanı Çakır, “31 Mart seçimleri, Türkiye nüfusunun yüzde 62’sini oluşturan, milli gelirin yüzde 73’ünü üreten bir alanda Cumhuriyet Halk Partisini yerel iktidara taşırken, seçmen aynı zamanda demokratik parlamenter rejim talebini ve özlemini içeren bir mesajı somut şekilde dile getirdi. Oluşan siyasi tablo, TBMM Başkanının yeni anayasa için başlatacağı girişimin hangi toplumsal talepleri karşılaması gerektiğini gösterdi” dedi.

‘MEMNUNİYETSİZLİK SANDIĞA YANSIDI’

Çakır, seçim değerlendirmesinde, “31 Mart yerel seçimlerinde gerek büyükşehir ve il-ilçe belediye başkanlıkları gerekse belediye meclislerinde ortaya çıkan sonuçlar, iktidar ittifakının siyasi zihniyeti ve yaklaşımlarından, uyguladığı ekonomi politikalarından ve toplumu kamplaştırıcı- kutuplaştırıcı söylemlerinden duyulan rahatsızlığı, tek adam yönetiminden memnuniyetsizliği tüm açıklığıyla gözler önüne serdi” ifadelerini kullandı.

‘SEÇMEN, TEK KİŞİYE BİAT EDEN ADAY PROFİLİNİ REDDETTİ’

İktidarın seçim kampanyasında öne çıkan beton ve inşaat vaatlerinin seçmen nezdinde karşılık bulmadığını, seçmenin daha ileri demokrasi, özgürlük ve adalet taleplerinden vazgeçmediğini ve tek adam yönetimine karşı çıktığını söyleyen belirten Çakır, “İktidar ittifakının hamaset üzerine kurguladığı, beton ve inşaat vaatleriyle vurguladığı kampanyasının seçmende bir karşılık bulmadığı ortaya çıktı. Seçmen, kitleleri yoksullaştıran ekonomik uygulamaları ve tek kişiye biat eden aday profilini reddetti.

Seçmen; iktidarın ‘oy vermezseniz hizmet yok’ tehdit ve şantajlarına boyun eğmeyeceğini, daha ileri demokrasi, daha fazla özgürlük özleminden, hak ve adalet talebinden vazgeçmeyeceğini gösterdi.” ifadelerini kullandı.

‘SEÇMEN ŞANTAJA BOYUN EĞMEDİ’

‘Merkezi iktidar ile yerel iktidar farklı olursa oraya hizmet gelmez’ şantajına boyun eğilmediğinin altını çizen İlçe Başkanı Çakır, “Seçim sürecinde bizzat Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan tarafından meydanlarda 17 bakan, vali ve kaymakamlar eşliğinde seçmene yöneltilen ‘merkezi iktidar ile yerel iktidar farklı olursa oraya hizmet gelmez’ şantajına boyun eğmeyen seçmen, ‘Tek Adam’ yönetimini onaylamadığını, ‘parlamenter demokrasiden, çoğulculuktan ve çok seslilikten yana olduğunu’ belediye meclislerindeki oy tercihleriyle apaçık gösterdi” dedi.

‘SEÇMEN, ÖZGÜRCE YAŞAM ALANLARINA VE HAKLARINA SAHİP ÇIKTIĞINI SANDIKLARA YANSITTI’

Özellikle gençlik festivalleri, konserler ve kültür etkinliklerine yönelik kısıtlayıcı politikalara karşı seçmenin tepkisini gösterdiğini vurgulayan Çakır, Türkiye’nin ayrışma ve kamplaşma yerine barış ve kardeşlik içinde özgürce bir arada yaşama iradesini ortaya koyduğunu dile getirerek,“Ülke nüfusunun üçte ikisi, iktidar belediyelerince yasaklanan gençlik festivalleri, konserler, kültür ve sanat etkinlikleriyle toplumsal yaşama yönelik baskıcı, kısıtlayıcı, yasaklayıcı müdahaleleri kabul etmediğini, bu siyasi zihniyete karşı çıktığını, özgürce yaşam alanlarına ve haklarına sahip çıktığını sandıklara yansıttı. Avrupa ve dünyanın farklı bölgelerinde son dönemde yükselen popülist ayrımcı yönetimler, otokrat liderler, kamplaşma ve karşıtlıklardan beslenen siyasi oluşumların yarattığı siyasi dalgaya karşılık Türkiye seçmeni, ayrışma-kamplaşma-kavga-hamaset istemediğini, tek adam boyunduruğuna biat etmeyeceğini, barış ve kardeşlik içinde özgürce bir arada yaşamdan yana olduğunu dünyaya gösterdi” dedi.

‘SEÇMENİN TERCİHLERİ ÖNEMLİ SİNYALLER İÇERİYOR’

Yeni anayasanın demokrasi, hukuk, adalet ve refah temelleri üzerine oturtulması gerektiğini belirten Çakır, “31 Mart 2024 seçim sonuçları; iktidar ve muhalefetiyle tüm siyasete oldukça ciddi ve anlamlı mesajlar vermektedir. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un yeni anayasa hazırlıkları için tüm siyasi partileri ziyaret ederek mecliste uzlaşı arayışı başlatacağını ifade ettiği girişim açısından da seçmenin tercihleri önemli sinyaller içeriyor.” dedi.

‘YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI DAHA FAZLA DEMOKRASİ, HUKUK, ADALET, REFAH ÜZERİNE TEMELLENDİRİLMELİ’

31 Mart seçim sonuçlarının Türkiye siyaseti için önemli mesajlar içerdiğini ve yeni anayasa sürecinde demokratik ve özgürlükçü bir yönetim modelinin temel alınması gerektiğini vurgulayan CHP Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır, değerlendirmesini şöyle sonlandırdı: “Bu siyasi tablo, olası yeni anayasa çalışmalarında esas alınması gereken ilke ve hedeflerin parlamenter özgürlükçü demokratik yönetim modeli çerçevesinde daha fazla demokrasi, hukuk, adalet, refah ve birlikte insanca yaşam üzerine temellendirilmesi talebinin vazgeçilmezliğini ilan ediyor.”

Haber Merkezi

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.