DOLAR 32,4561 0.08%
EURO 34,8269 -0.03%
ALTIN 2.425,88-0,36
BITCOIN 20620581,27%
Edirne
14°

KAPALI

13:06

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

‘Sonumuz hüsran’

‘Sonumuz hüsran’

Mustafa Suiçmez, Ulusal Süt Konseyi tarafından çiğ süt fiyatlarına yapılan 1 lira 5 kuruşluk zamma tepki gösterdi. Suiçmez, “Apar topar 1 Mayıs’tan geçerli olmak üzere süte 1 lira 5 kuruş zam geldi diye bize mesaj attılar. Verilen zam, zam değil. Bizden 14 lira 65 kuruşa alınan süt, market raflarında 50 liradan satılıyor. Yazıktır günahtır. Böyle giderse sonumuz hüsran” dedi. Suiçmez, süt fiyatının bugünkü şartlarda 18,5 TL olması gerektiğini açıkladı.  

ABONE OL
17 Nisan 2024 14:49
‘Sonumuz hüsran’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ulusal Süt Konseyi tarafından geçtiğimiz günlerde çiğ süt fiyatlarına yüzde 8,5 oranında zam yapılarak sütün litresi 1 Mayıs’tan geçerli olmak üzere 14,65 TL olarak belirlendi.

Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, süt fiyatlarındaki 1 lira 5 kuruş artışa tepki göstererek, Ulusal Süt Konseyi’ni alınan zam kararını gözden geçirmeleri konusunda uyardı.

Suiçmez, birlik binasında düzenlediği basın toplantısında şunları kaydetti:

‘AĞAM BİZİMLE EĞLENİYOR’

 “Ulusal Süt Konseyi çiğ süte zam fiyatı açıkladı. Komik tabi, zam biraz espri oluyor. Bir söz vardır ‘Ağam eğleniyor bizimle’ diyorum. 1 lira 5 kuruş gibi apar topar 1 Mayıs’tan geçerli olmak üzere süte zam geldi diye bize mesaj attılar. Verilen zam, zam değil. Mutlaka bunun geri planında market raflarına iyi bir zam yapmak için bize verilen bir mazeret diyelim. 2-3 aydan beri süte zam geldiği yok. Ama Mart ayında market raflarındaki süt ve süt ürünlerinin fiyatları en az 2-3 defa değişti. Bizden 14 lira 65 kuruş gibi süt bedelinin altındaki rakamı bile baz alsanız 50 liradan aşağı market rafında paketlenmiş süt bulamazsınız. Yazıktır günahtır.

‘DİŞİ HAYVANLAR KESİME GİDİYOR’

Hayvanlar kesiliyor. İnekler, anaçlar gidiyor. Geçtiğimiz Pazartesi günü Edirne Canlı Hayvan Borsası’nda kesilen hayvan sayısı 27 dana, 27 dişi inek. Hadi bakalım. Bunu anlatıyoruz. Bu süt fiyatlarıyla bu dişi hayvanların kesilmesini önleyemeyiz. Kırmızı et ihtiyacımızı erkek hayvanlar karşılaması lazım. Ama et fiyatları yukarıda, süt fiyatları yerde süründüğü sürece; vatandaş damızlık düve satmaya kalkıyor. 95 liraya satacağı damızlığı kesime götürdüğünde 125 liraya çıkıyor. Üretici de bunu neden bakayım diyor. Sonumuz hüsran. Yemci sessiz sedasız. 600 lira olmuş yemin torbası. Tüketici de haklı raflarda 50 liradan aşağı süt yok. Süte de 1 lira zam yapılıyor.

‘KÖYLERDE HAYVAN KALMADI’

Yaklaşık 2 yıldan beri 3 milyar dolarlık yurt dışından hayvan getirmişiz. Sırf kırmızı et ihtiyacını karşılamak için. Dişi hayvanların kesimine şimdiden önlem alırsak bunun bize geri dönüşü en az 2-3 sene sonra olacaktır. Her geçen süre bizim aleyhimize işliyor. Bakın köylerde hayvan yok. Eskiden köylerde sığırtmaçlar tutuluyordu. Artık meraya otlatmaya gidecek hayvan yok. Önlem alalım, yapmayın etmeyin. Çıkıyorlar hayvan sayışı düşmüş ama süt artmış diyorlar. Ama gerçek böyle değil. Gelin gidelim köyleri gezelim.

‘SÜT FİYATI 18,5 LİRA OLMASI LAZIM’

Bugün bir litre sütle 1,5 kilo yem almam lazım. Ama mümkün değil. Hayvancılıktaki girdi maliyetleri sadece yemle sınırlı değil. Bir sürü maliyetleri var. 1,5 kilo yem alabilmem için sütün şu anda üreticinin eline geçecek rakam 18,5 lira olması lazım. Bak satılıyor hayvanlar.

KURBAN BAYRAMINA DİKKAT ÇEKTİ

İthalatla iş dönmez. Et fiyatlarının yükselişinin önüne geçemeyecekler. Daha da artacak. Bunu geçebilmek için anaç hayvanlara destek verilmesi lazım. Balkan ülkelerinde bu tür destekler var. Biz neden veremiyoruz. Önümüzde Kurban Bayramı var. Her kurbanda ciddi anlamda büyükbaş küçükbaş hayvan kesiliyor. Bunların yerine seneye tamamlamamız lazım. Bir an önce bu işlerin değişmesi lazım.

‘KÖYLERDE KAZANLAR KAPANIYOR’

Köylerin durumu ortada. Kazan kapadığımız köyler var. Kazan çalışmıyor artık. Birkaç yıl önce 1 ton süt olan köylerde şu anda 70 kilo civarına düşmüş. Kazan çalışmıyor. Sütü soğutamıyoruz. Komşu köye götürüyor üreticiler. Son 4-5 yıldan beri bu tehlike bağıra bağıra geliyor.

‘O PARA SİZİN HAKKINIZ DEĞİL’

Bizden 15 liradan alınan süt market raflarında 50 liradan satılıyorsa, konsey üyeleri bunu ‘fiyatı biz değil marketçiler belirliyor’ diyorsa, lütfen o süt konseyine marketçileri de çağırın. Hiç olmazsa bize vermediğiniz parayı tüketiciden de almayın. O para sizin hakkınız değil. O para bırakın da tüketicide kalsın. Şu anda üreticinin memnun olabileceği fiyat 18,5 lira. Bir ay sonrasını tahmin edemem.” Haber Seyide Esen

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.