evden eve nakliyat
DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18416500,41%
Edirne
27°

AÇIK

05:01

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Sütte talep en az 16 lira 50 kuruş”

“Sütte talep en az 16 lira 50 kuruş”

Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, çiğ süt alım fiyatının güncellenmesi gerektiğini söyledi. Süt üreticilerin maliyetler karşısında zorlandığını belirten Suiçmez, "1 Ocak'tan itibaren talebimiz üreticinin eline geçecek rakam 16 lira 50 kuruş olmalı. Şu anda üreticinin eline geçen 12 lira 50 kuruş. Bizim 11.50 liraya verdiğimiz süt sokakta dahi 25 liraya satılır hale geldi. Ama bizden halen 11.50 - 12.50 liralara alınıyor. Sabrettik, üretmeye devam ettik, yine de üreteceğiz ama nereye kadar bu sürecek?" dedi.

ABONE OL
18 Aralık 2023 17:04
“Sütte talep en az 16 lira 50 kuruş”
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, çiğ süt alım fiyatının yeni yıl ile birlikte 16, 50 liraya yükseltilmesi gerektiğini dile getirdi. Yıl sonuna sayılı günler kalmasına rağmen süt fiyatlarının hak ettiğini seviyelere gelemediğini ifade eden Suiçmez, aile işletmelerinin küçülmeye gittiğini belirtti.

“Süt fiyatı yeniden değerlendirilmeli”

1 Ocak itibariyle süt fiyatlarında revizenin gündeme gelebileceğini söyleyen Başkan Suiçmez, “2023 yılı tarım ve hayvancılık açısından farklı dönemlerde bereketli bir yıl oldu. Buğdayda bereketli bir yıl oldu, fiyatlar iyiydi. Ayçiçeğine baktığımızda üreticimizde ciddi bir rekolte kaybı oldu, kuraklık nedeniyle. Genel olarak mevsimler olarak kurak bir yıldı diyebiliriz. İlkbahar sonrası ülkemiz geneli çok ciddi bir kuraklık yaşadı ve kışa girdiğimiz bu dönemlerde yeni yeni yağışlar olmaya başladı. Hayvancılık açısından, hem sütte hem de ette çeşitli dalgalanmalar oldu. Fiyatlar belirli bir oranda arttı. Deprem felaketi ve ekonomik krize rağmen ne hayvancılıkta ne de tarımda çok şiddetli şekilde etkilenmedik. Eksiklerimiz tabii ki var ama bu kadar zorluklar karşısında dünyanın diğer ülkelerindeki ekonomilerine baktığımızda bizden çok daha kötü yerler var. Senenin sonuna yaklaştık. Tarım kesiminin beklentileri olduğu gibi özellikle hayvancılıkta ciddi bir beklentimiz var. Süt fiyatları şu anda hak ettiği seviyelerde değil. Biz ümit ediyoruz ki, aldığımız duyumlara göre 1 Ocak’tan itibaren süt fiyatlarının revize olacağı yönünde.” ifadelerini kullandı.

“Yeme son 1 buçuk ayda yüzde 23 zam geldi”

Kırmızı et fiyatlarında yükseliş yaşandığını ifade eden Başkan Mustafa Suiçmez, son 1 buçuk ayda yem fiyatlarına yüzde 23’e yakın bir zam geldiğini aktardı. Suiçmez, “Son dönemlerde baktığımızda, 1 hafta 10 günden beri kırmızı et fiyatlarında bir artış var. Hayvancılıkta şöyle bir şey vardır, eğer et fiyatları süt fiyatını geçiyorsa, hayvanlar kesime gider. Bunu ne ben ne de başkası engelleyebilir. Et fiyatları arttığı dönemde eğer süt fiyatları yerinde sayıyorsa veya daha gerilere düştüyse mutlaka revize şarttır. Burada 1.5 ay içerisinde yem fiyatlarına ortalama yüzde 23 gibi bir zam  da geldi. Bir taraftan girdi maliyetleri yükselirken, bir taraftan süt aynı yerinde sayıyorsa bu durum üreticiyi üretim yapmaktan soğutuyor. Malum Aralık ayındayız, hükümet bütçe görüşmelerini bugün ya da yarın tamamlayacak, asgari ücret görüşmeleri var. İnanıyorum ki, memnun edici bir asgari ücret fiyatı çıkacak.” şeklinde konuştu.

“Fiyat revize edilmeli”

Alım fiyatının revize edilerek 16.50 liraya yükseltilmesi gerektiğini söyleyen Suiçmez, ” Bunlar da olduktan sonra 2024 yılında asgari ücretin yükselmesiyle bizim maliyetlerimiz yine artacak. O nedenle yaptığımız hesaplamalara göre 1 Ocak’tan itibaren talebimiz üreticinin eline geçecek rakam 16 lira 50 kuruş olmalı. Şu anda üreticinin eline geçen 12 lira 50 kuruş. Bu istediğimiz 16.50 lira yüzde 30 gibi bir artışa denk geliyor. Kaldı ki hatırlarsanız süt fiyatları çıktı çıkacak diye birtakım haberler çıktı ama süte zam gelmemesine rağmen market raflarındaki ürüne zam geldi. Burada bir gariplik var. Bize verilecek bu muhtemel zamda da market raflarına çok fazla yansımamalı. Hiç yansımasın demiyorum çünkü sanayici de asgari ücretle işçi çalıştırıyor, mutlaka giderleri artacaktır ama sütün ana kaleminde hammaddeye zam geldi diye zam yapılmamalı, çünkü onlar zaten bu zammı koydular. Bizim burada 11.50 liraya verdiğimiz süt sokakta dahi 25 liraya satılır hale geldi. Ama bizden halen 11.50 – 12.50 liralara alınıyor. Sabrettik, üretmeye devam ettik, yine de üreteceğiz ama nereye kadar bu sürecek? O nedenle buradan sanayicilere de seslenmek istiyorum, bu parayı verecek olan sanayiciler. Herkes ellerini başının arasına alıp düşünmeli. Aile işletmeleri küçülüyor. Bunu kimse inkar edemez. Her geçen gün 3-5 ineği olan ya tamamen kapatıyor ya da bir kaç tane satmış. Durum buraya gidiyor. Bu süt sanayiciye de lazım. Biz fazla bir şey istemiyoruz, emeğimizin karşılığını istiyoruz.” diye konuştu.

Üreticilerin işlerine devam etmesi için çalıştıklarını dile getiren Suiçmez, sanayicilerin üreticiyi koruması gerektiğini aktardı. Başkan Suiçmez, “2024 yılı için beklentilerimizi iletiyoruz, çözüm önerilerimizi de iletiyoruz; ‘Yandık, bittik, toz olduk’ da demiyoruz. Üretimden de kimse vazgeçmesin diyoruz, bu memleket hepimizin. Üreticiler olarak üstümüze düşen sorumluluğumuzu yerine getirelim, sanayici de bu ülkeye olan sorumluluğunu yerine getirsin. Sanayicinin de hem para kazanmak, ihracat yapmak görevi hem de hammaddeyi üreten üreticiyi de korumak birinci görevlerinden birisi. Aynı gemide yürüyoruz. Bu geminin bir tarafı aksadığı zaman yalpalar gider. Bunun için beklentilerimizi iletiyoruz. 2024 yılının iyi olacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Haber Ogün Kurkan

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP