Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da bulunan Todor Kableshkov Taşımacılık Universitesi tarafından düzenlenen IV. Uluslararası Katılımlı “Ulaşım Sistemlerinin Sürdürülebilir Gelişimi” adlı Bilimsel Konferans 3-5 Temmuz 2024 tarihlerinde gerçekleştirildi.
Konferansın program komitesinde de yer alan Trakya Üniversitesi Edirne Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Yönetim ve Organizasyon Bölümü Lojistik programı ve aynı zamanda gazetemizin yazarlarından Öğretim Görevlisi Selçuk Duranlar, “Türkiye’nin Ulaşım Ağlarına Yakınlığı Orta Koridordaki Yeri” adlı bildiri sundu.
Duranlar açıklamasında şunları kaydetti:
“Orta Koridor, Türkiye’den başlayarak, demiryolu ve karayolu bağlantılarıyla sırasıyla Gürcistan, Azerbaycan ve Hazar Denizine, buradan da (Hazar geçişi kullanılarak) Türkmenistan- Özbekistan-Kırgızistan veya Kazakistan güzergâhını takip ederek Çin’e uzanmaktadır. Bu çerçevede, Bakü/Alat (Azerbaycan), Aktau/Kuryk (Kazakistan) ve Türkmenistan limanları Hazar Geçişindeki kombine taşımacılık için kullanılmaktadır.
2020 yılı başında ortaya çıkan pandeminin önemli sonuçlarından biri küresel tedarik zincirlerindeki değişim olmuştur. Diğer bir değişim ise Yemen’deki Husilerin Kızıldeniz’de ki yük gemilerine saldırılarıdır. Denizyolu taşımacılığında Kızıldeniz rotası dünya deniz trafiğinin yaklaşık %15’ini taşımaktadır. Avrupa ve Asya arasında hayati bir nakliye bağlantısı olurken birçok şirketin bu rotayı kullanmayı askıya almıştır. Gemiler Afrika’nın güney ucunu dolaşmakta tipik bir konteyner gemisinin yolculuğuna yaklaşık 10 gün ekleyerek maliyeti artırmakta spot fiyatlarını etkileyerek navlun oranları ile programlarında belirsizlik yaratmaktadır. Bu alternative müşterilerine gecikmeler yaşatmaktadır. Süveyş Kanalı’nı kullanmaya devam eden Rus ve Çin gemilerine saldırmaması bu ülkelere rekabet avantajı yaratmıştır.
Orta Koridor rotası etkin kullanıldığı takdirde, halen yıllık 600 milyar ABD Doları tutarında olan Avrupa-Çin ticaret trafiğinden Orta Asya ülkeleri ekonomik fırsatlar elde edilebilecektir. Kızıldeniz krizi ABD’den yapılan ihracatları da destekleyebilir. Orta Koridor taşımacılıkta ne kadar etkin kullanılırsa Türkiye’ye önemli katkı sağlayacaktır.”
Haber Merkezi
GÜNDEM
10 gün önceGÜNDEM
17 Ocak 2025GÜNDEM
17 Ocak 2025GÜNDEM
17 Ocak 2025GÜNDEM
17 Ocak 2025GÜNDEM
17 Ocak 2025GÜNDEM
17 Ocak 2025Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.