DOLAR 32,2036 -0.01%
EURO 35,0501 0.1%
ALTIN 2.528,131,11
BITCOIN 2147805-0,59%
Edirne
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Üreticiye bir de sigorta masrafı çıktı

Üreticiye bir de sigorta masrafı çıktı

Eski CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, üreticinin süt teşvik primi alabilmesi için ineğini dar kapsamlı sigorta yaptırma zorunluğu getirilmesine tepki gösterdi. Gaytancıoğlu, “Yem fiyatları çok arttı. Süt fiyatları artmıyor, düşüyor. Buzağı desteklerine birazcık zam yaptılar ama sigorta zorunluğu getirdiler. Hayvanları sigorta yaptıracaksın yaptıramazsan süt teşvik primi yok” dedi.

ABONE OL
9 Aralık 2023 09:58
Üreticiye bir de sigorta masrafı çıktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gaytancıoğlu, Edirne Merkeze bağlı Demirhanlı Köyünde süt üretimi yapan Ethem Uymaz’ın işletmesini ziyaret etti. Gaytancıoğlu, hayvanlarını sigorta yaptırmak için üreticilerin parası olması gerektiğini söyledi. Üretici Uymaz da, geniş kapsamlı sigortanın üreticiye pahalıya mal olduğunu, indirim yapılması gerektiğini kaydetti.

“ÇİFTÇİMİZİN YAPTIRABİLECEK GÜCÜ, PARASI OLMALI”

Gaytancıoğlu, şunları söyledi:

“Türkiye hayvan ithalatı yapıyor. Bir buçuk milyar dolar para ödüyor ama hayvancılık yapan işletmeler ise maliyetlerle karşı karşıya kalıyor. Yem fiyatları çok arttı. Süt fiyatları artmıyor, düşüyor. Buzağı desteklerine birazcık zam yaptılar ama sigorta zorunluğu getirdiler. Hayvanları sigorta yaptıracaksın yaptıramazsan süt teşvik primi yok. Zaten sizin yem, saman, veteriner, ilaç masrafınız var. Bir de sigorta… Süt teşvik primi zaten bir lira. Bir ton için bin lira ama zaten bunu da size 5-6 ay sonra ödüyorlar. Sürekli ödemiyorlar. Zaman zaman bu teşvik primlerini düşürüyorlar. Süt fiyatlarına da zam gelmedi. Geçen televizyonlarda alt yazı yazdı. ‘Süt 15 lira oldu’ dedi ama olmamış. Hala 12,5 lira ama markette peynir fiyatları hiç düşmüyor. Ha bire de artıyor. Süt hayvancılığına, besiciliğe destek verelim. Sigorta yapılsın, iyi bir şey ama çiftçimizin yaptırabilecek gücü, parası olmalı. Geniş kapsamlı yaptırmak istiyor çiftçi ama büyük meblağ. O yüzden dar kapsamlı yaptırmak zorunda kalıyor.

“BU ŞARTLARDA ÜRETİMİ BIRAKACAĞIZ”

Edirne Merkeze bağlı Demirhanlı Köyünde süt üretimi yapan Ethem Uymaz da şunları kaydetti:

 “Geniş kapsamlı sigortada maliyet yüksek, dar kapsamlı yapıyorsun, tazminat alamıyorsun. Hayvan hastalandı para yok. Geniş kapsamlı olduğu zaman 10 hayvana sigorta yaptırsan 45 bin lira gibi para çıkıyor. Dar kapsamlı yaptığımız zaman 3 bin 500 lira gibi bir rakam çıkıyor. Geniş kapsamlı yapsınlar, fiyatı düşürsünler. Biz de geniş kapsamlı yaptıralım. Dar kapsamlı yaptırıyoruz, buzağı, süt desteği alalım diye. Süt desteği tona bin TL, buzağı desteği bin lira oldu. Onun yanına sigorta çıkardılar. Bir yerden verdiler, bir yerden aldılar. Bu şartlarda üretimi bırakacağız, zararına uğraşacak halimiz yok. Kala kala köyde 3-5 kişi kaldık.”  Haber Ergin Yıldız

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP