DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22335030,63%
Edirne
27°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Vaysal’a Danıştaydan sevindiren karar

Vaysal’a Danıştaydan sevindiren karar

Edirne’nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal köyünde yapılması planlanan Kalker Ocağı ve faaliyette olan Kırma Eleme Tesisine, Edirne Valiliği tarafından verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararına temyiz talebi, Danıştay 4. Dairesi tarafından reddedildi. Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortaklarından Naif Özdoğan, “Bakanlık yetkililerine sesleniyoruz; gecikmeksizin Danıştay onama kararıyla kesinleşmiş yargı kararlarını uygulayın. Doğamıza, yaşamımıza çok zararlı olduğu ortaya çıkan ormanlık alana açılmaya başlanmış olan yeni kalker ocağını ve var olan kırma eleme tesisini derhal kapatın” dedi.

ABONE OL
29 Ocak 2024 17:05
Vaysal’a Danıştaydan sevindiren karar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Köy halkı, Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) Edirne Şubesi’nde basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada, Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisine, Edirne Valiliği tarafından verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir kararının, Edirne İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiği, temyiz talebinin ise Danıştay 4. Dairesi tarafından reddedildiği duyuruldu.

“DANIŞTAY KARARI İLE KESİN OLARAK İSPATLANMIŞTIR”

Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortaklarından Naif Özdoğan, yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

“Köyümüzde faaliyet gösteren taş ocaklarına karşı verdiğimiz mücadelelerde haklılığımız ispatlanmış, mahkeme kararlarıyla onaylamış olmasına rağmen saldırırlar devam etmektedir. Vaysal köyümüzdeki ormalık alanaaçılmaya başlanan Cantaş firmasının yeni kalker ocağı ve kırma, eleme tesisinin kurulabilmesi için Edirne Valiliğinin  ‘ÇED gerekli değildir’ kararı “Edirne İdare Mahkemesi 03.10.2023 tarihli kararıyla iptal edilmişti. Bu kararı, davalı Edirne Valiliği ve müdahil Cantaş firması temyiz etmişti. Danıştay 4. Dairesi, 28.12.2023 tarihli kararıyla temyiz talebini reddederek Edirne İdare Mahkemesi’nin iptal kararını onama kararı vermiştir. Projenin ve kararın bilime aykırılığı bilirkişi heyet raporuyla, hukuka ve mevzuata aykırılığı ise önce İdare Mahkemesi kararıyla, şimdi de Danıştay kararı ile kesin olarak ispatlanmıştır.

“TAŞ İÇİN KÖYLÜLER YOK SAYILIYOR”

Çevreyi korumakla yükümlü ve görevli olan Bakanlık yetkililerine sesleniyoruz; gecikmeksizin Danıştay onama kararıyla kesinleşmiş yargı kararlarını uygulayın. Doğamıza, yaşamımıza çok zararlı olduğu ortaya çıkan ormanlık alana açılmaya başlanmış olan yeni kalker ocağını ve var olan kırma eleme tesisini derhal kapatın. Doğaya ve dört köye her gün yapılan bu işkenceyi durdurun. Edirne İdare Mahkemesi’nin iki ayrı iptal kararına, Danıştayın iki ayrı onama kararlarına rağmen ormanlarımızın yok edilmesi, taş için köylülerin yok sayılması, hukukun üstünlüğüne saygı gösterilmemesi çok büyük haksızlık ve adaletsizliktir.”

“ORADAKİ AĞAÇLAR ŞU ANDA KESİLİYOR”

Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Karapoyraz da, şunları söyledi:

“Kanunlara uyulmasını istiyoruz. Biz hukuksal olarak Edirne İdare Mahkemesi’nde kazandık. Danıştay’dan da ret cevabı geldi. Fakat bugün hala faaliyet devam etmekte. Oradaki ağaçlar şu anda kesiliyor ve biz buna bir şey yapamıyoruz. Edirne Valiliği olarak buna ‘dur’ denmesini istiyoruz.” Haber Ergin Yıldız

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.