eşya depolama
DOLAR 34,8737 0.07%
EURO 36,7374 0.02%
ALTIN 3.023,410,28
BITCOIN 3361373-1,17%
Edirne

AÇIK

06:39

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yağ krizi yok

Yağ krizi yok

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, Kırklareli, Tekirdağ, Edirne bölgesinde kuraklığa bağlı olarak verim düşüşü yaşandığını, bu durumun ülkede sıvı yağ krizine neden olmayacağını ifade etti. Kırbiç, “Ülke üretiminde bu sene hem ekiliş alanlarında düşüş oldu hem de kuraklıktan dolayı ülkemizde rekolte düşüklüğü oluştu. Ülke üretiminde biraz geriye gittik. Bu da ülkede bazen speküle edilmekte. ‘Ülkemizde yağ yok, yağ olmayacak, çiçek yok.’ Aslında böyle bir şey yok. Dünya üretiminde bir artış var” dedi.

ABONE OL
3 Kasım 2023 16:21
Yağ krizi yok
3

BEĞENDİM

ABONE OL

Kırbiç, ayçiçek hasadının sona erdiğini, Trakya Birlik’in üreticiden 300 bin ton ayçiçek alımı yaptıklarını söyledi. Kırbiç, yaptığı açıklamada Kırklareli, Tekirdağ, Edirne bölgesinde kuraklığa bağlı olarak verim düşüşü yaşandığını söyledi. Kırbiç, ülkemizde bu yıl sıvı yağ krizi yaşanmayacağını ifade ederek artan girdi maliyetlerinden dolayı üreticinin fiyat beklentisinin arttığını söyledi.

“DESTEKLEMELERİN BİRAZ DAHA ARTMASI ÇİFTÇİMİZİ MEMNUN EDECEKTİR”

Kırbiç, şunları söyledi:

“Geçtiğimiz günlerde Trakya Birlik olarak biz de alım, kampanya dönemimizi bitirdik. Ülkemizin her bölgesinde Söke Kooperatifimiz, orada ikinci ürün olarak ayçiçeği ekilmekte. Sadece orada hasat edilmesi beklenen ayçiçek var. Onun haricinde ülkemizde ayçiçeği hasadı bitmiştir. Trakya Birlik olarak biz de yaklaşık 300 bin ton ürün mübayaasında bulunduk. Bu yıl kuraklıktan dolayı özellikle Kırklareli, Tekirdağ, Edirne bölgesinde verim düşüşü yaşandı. Geçtiğimiz hafta Bakanlığımızın açıklaması oldu. Bu üç ili kapsayan ayçiçek primlerinde yüzde 50 yani tonda 1000 TL’ye çıkarılan destekleme miktarı 1500 TL’ye çıkarıldı. Çiftçi anlamında baktığımızda, üretim maliyetlerinden dolayı çok yeterli değil belki ama bir nebze çiftçimizi rahatlatacaktır, diye düşünüyorum. Önümüzdeki süreçlerde ayçiçeği üretimini arttırmak için bu desteklemelerin biraz daha artması çiftçimizi memnun edecektir.

“DIŞARIDAN İTHAL ETMEK ZORUNDAYIZ”

Ülke üretiminde bu sene hem ekiliş alanlarında düşüş oldu hem de kuraklıktan dolayı ülkemizde rekolte düşüklüğü oluştu. Ülke üretiminde biraz geriye gittik. Bu da ülkede bazen speküle edilmekte. ‘Ülkemizde yağ yok, yağ olmayacak, çiçek yok.’ Aslında böyle bir şey yok. Dünya üretiminde bir artış var. Bizim ülkemizde önceki yıllarda ülke üretimi yeterli değildi. Bu ürünü, dışarıdan ithal etmek zorundayız. Bizim amacımız Trakya Birlik, Türk çiftçisi olarak ülke ihtiyacımızı karşılamak.

“ARTAN MALİYETLER ÇİFTÇİ BEKLENTİSİNİ DOĞAL OLARAK YUKARIYA TAŞIMIŞTIR”

İthal maliyeti gelirken buradaki gelecek fiyatların Türk çiftçisinin ürettiği ürünün fiyatını bozması, aşağılara çekmesi bizim birinci derece istemediğimiz konu… Bu sezonun başında 31 Mayıs’a kadar gümrük vergileri sıfırdı. Daha sonra bizim girişimlerimiz, Ticaret ve Tarım Bakanlarımızla görüşmeler, bu vergiler tekrar konuldu. Ancak bu vergilerin yetmediğini gördük. Bunun ardından da iki bakanlığımız gözetim fiyatını 700 dolara çıkararak bu fiyatların biraz korunmasını sağladı. Tabi ki çiftçimizin beklentisi bu ürün fiyatının daha yukarıda olması. Artan maliyetler çiftçi beklentisini doğal olarak yukarıya taşımıştır. İnşallah önümüzdeki dönmelerde bu hassasiyetler tarafımızdan onlara iletildi. Artan girdi maliyetleri, yaşanan kuraklıktan dolayı verim düşüklüğü çiftçimizi biraz zora sokmuştur.” Haber Ergin Yıldız

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.