DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21606120,15%
Edirne
15°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Mehmed Talat Paşa çingene miydi?

Mehmed Talat Paşa çingene miydi?

Edirne Roman Sivil Toplu Gönüllüsü Turan Şallı, Osmanlı İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin liderlerinden Edirne doğumlu Talat Paşa’nın annesinin çingene, babasının Pomak olduğunu belirterek, tarihin önemli rol modellerinden olduğunu kaydetti. 

ABONE OL
13 Kasım 2023 14:24
Mehmed Talat Paşa çingene miydi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Şallı, açıklamasında şunları kaydetti:

“Tarihin her bir döneminde toplumların hep kıyısında yer edinen Çingeneler (Romanlar) devletin ilgisinden her zaman uzak kalmıştır. Türkiye’de son 20 yıllık sürece baktığımızda, Roman sivil toplumun hafızasına Çingenelerden rol model çıkarılamadığından söz edilir. Türkiye siyasal yaşamında toplumsal temsil yeteneği çerçevesinde iki Roman milletvekili seçildi. Toplumsal temsil yeteneğini sağlıklı yürütemediler. İkisi de siyasal ömrünü tamamlamıştır.  Çingene tarihini bilmeyen biz Çingeneler(Romanlar), tarihimizin karanlıkta kalan aydınlarımızdan haberimiz bulunmamaktadır. Tarihimizin rol modellerinden biri Osmanlı sadrazamlarından Mehmet Talat Paşa’nın annesinin Çingene, babasının ise Pomak olduğuna yönelik yabancı araştırmalar mevcuttur.  Yabancı kaynak bilgilerinde anne ve babasının Balkan kökenli olduğuna işaret edilmektedir.

Mehmet Talat Paşa “Osmanlı İttihat ve Terakkî Cemiyeti”nin önde gelenlerinde, eğitimci ve Osmanlı sadrazamlarından biriydi. Talat Bey, Kasım-Aralık ayları içinde yapılan 1908 seçimlerinde memleketi Edirne’den aday olmuş ve doksan oy alarak Meclis-i Mebusan’a girmişti. Osmanlı’nın son dönemlerinde iyi işler yapmaya gayret etti. İyisiyle kötüsüyle. Siyasette ömrünü tamamlayan iki vekilden biri olan Cemal Bekle, Özcan Purçu ile hep didişti. Romanlara toplumsal anlamda ilerleme sağlayamadılar. Purçu’da içine düştüğü Roman sivil toplumun içinde kendini eritti. İkisi de Roman meselesini kuyuya gömdüler. Sürekli siyasal tartışma yaşadılar. Tarihin özündeki gibi bir Talat Paşa örneği olamadılar. Mehmed Talat Paşa’ya yakın çevresi “Çingene Talat” derlermiş. Kendisini aşağılamak için de söylenmiş olabilir. Bizde ne diyelim: “Böyle Çingeneye can kurban.”

Haber Merkezi

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.