DOLAR 32,2635 0.11%
EURO 35,0623 0%
ALTIN 2.501,830,08
BITCOIN 2134005-1,07%
Edirne
20°

KAPALI

03:53

İMSAK'A KALAN SÜRE

Organ nakli bekleyen hasta sayısı artıyor

Organ nakli bekleyen hasta sayısı artıyor

Edirne İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 3-9 Kasım Organ Bağış Haftası dolayısıyla yapılan açıklamada, organ nakli bekleyen hasta sayısının her geçen gün arttığına dikkat çekilerek, “İleri derecede kalp, karaciğer, böbrek yetmezliği olan bazı hastaların tedavileri ancak organ nakli ile mümkün olabilmektedir” denildi.

ABONE OL
4 Kasım 2023 10:51
Organ nakli bekleyen hasta sayısı artıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Edirne İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Organ Bağışı Haftası dolayısıyla yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Organ bağışı, bir insanın organlarının bir kısmının veya tamamının, henüz sağlıklı iken, Uzman hekimlerin kararı ile beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından başka insanlara hayat vermek üzere bağışlanmasıdır.

Organ nakli tanım olarak; tedavisi olanaklı olmayan hastalıklar nedeniyle görevini yerine getiremeyecek derecede hasar gören, hatta bedene zararlı duruma gelen organların sağlıklı organ ile değiştirilmesidir. İleri derecede kalp, karaciğer, böbrek vb. yetmezliği olan bazı hastaların tedavileri ancak organ nakli ile mümkün olabilmektedir.

Ülke ekonomisi ve işgücünde ağır kayıplara yol açan söz konusu organ yetmezlikleri önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini korumakta olup organ nakli bekleyen hasta sayımız gün geçtikçe artmaktadır.

18 yaş ve üzeri akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışı yapabilir. Organ bağışında bulunan kişilere organ bağışı kartı verilir ve organ bağışı kartını alan kişinin, bağış kartını üzerinde taşıması ve aile bireylerini haberdar etmesi çok önemlidir.

Ülkemiz organ nakli faaliyetleri için yeterli donanıma, deneyimli nakil ekiplerine ve nakil merkezlerine sahiptir. En önemli sorunumuz ise kadavra bağış oranlarındaki yetersizliktir. 2022 verilerine göre bu güne kadar canlıdan yapılan nakil sayısı tüm nakillerin %80 i iken kadavra nakiller sadece %20 dir.

İlimizde yapığımız çalışmalarla, okul eğitimlerimiz kurduğumuz standlar ile birlikte insanların bilinç düzeyini arttırma çalışmalarımız devam etmektedir. Amacımız organ bağışı konusunda toplum bilincini oluşturmak, tüm kesimlerin konuya ilgisini arttırmaktır.

Ülkemizde binlerce hasta organ beklerken ölümle yaşam arasındaki hayata umutla tutunmaya çalışmaktadır. Organ bağışı konusunda toplum olarak hassasiyet göstermeli organ nakli gerektiren hastalıkların bizim ve sevdiklerimizin başına gelebileceğini unutmamalıyız.

Bu konuda duyarlı davranmak hepimizin toplumsal sorumluluğudur. İlimizde bu güne kadar hayatlarını kaybeden, organlarını bağışlayan vatandaşları rahmetle anarken, ailelerini de yaptıkları bu ulvi görevden dolayı minnetlerimizi sunuyoruz. Değerli halkımızı organ bağışına davet ediyoruz.” Haber Merkezi

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP