DOLAR 32,2083 0%
EURO 35,0684 0.13%
ALTIN 2.522,970,91
BITCOIN 2141699-0,95%
Edirne
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çeltik alım fiyatı revize edilmeli

Çeltik alım fiyatı revize edilmeli

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, çeltikte açıklanan fiyatın üreticiyi memnun etmediğini söyledi. Fiyatın açıklanma zamanının doğru olmadığını söyleyen Arabacı, çeltikte açıklanan alım fiyatının enflasyon rakamları göz önünde bulundurularak yeniden revize edilmesi gerektiğini belirtti.

ABONE OL
18 Kasım 2023 14:09
Çeltik alım fiyatı revize edilmeli
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, çeltik üreticisinin yaşadığı sorunlara ilişkin açıklamada bulundu. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan çeltik alım fiyatının revize edilmesi gerektiğini dile getiren Arabacı, açıklanan fiyatın yeniden gözden geçirilerek revize edilmesi gerektiğini belirtti. 

TMO tarafından açıklanan fiyatın zamanının yanlış olduğunu aktaran Arabacı, TMO’nun üreticilerin yanında olduğunu göstermesi için açıklanan fiyatın revize edilmesi gerektiğini aktardı.

Sezon sonuna doğru fiyatların düştüğü tarihlerde TMO’nun fiyat açıklamasının yanlış olduğunu belirten Başkan Arabacı, açıklanan rakamın üreticiyi memnun etmediğini söyledi. Arabacı, “Çeltik hasat dönemimiz bitti. Vatandaşlar ürünü satmak istiyor ama alıcı bulamıyor. Alıcı bulsa da en az 45 gün vade oluşuyor. Doğal olarak üreticinin ürün satarak paraya çevirmesi gerekiyor. TMO hasat sonlarına doğru fiyatı açıklamıştı. Açıklanan fiyata baktığımızda tam sezon sonu fiyatlarımız biraz düşer. Bu fiyatların tam düştüğü dönemde, TMO fiyat açıkladı. Bu fiyat piyasaların en düşük olduğu rakamlar üzerinden açıklandı. Biz TMO’dan en az ufak tane dediğimiz grup için 20 lira ve üzeri beklentimiz vardı. Maalesef 18 lira gibi bir rakam açıkladı. Biz en az 20 lira ve üzeri bekliyorduk. Bu üreticinin beklentisini karşılayacak bir rakam değil. Biz daha önce de TMO’dan üreticinin mağduriyetinin giderilmesi istemiştik. Bununla  birlikte üretici ürünü satmak istiyor. TMO’nun burada üreticinin arkasında olduğunu göstermesi gerekiyor. Bizler bunu bekliyoruz.” dedi.

“Çeltikte yüzde 15’e yakın verim kaybı var”

Fiyatın enflasyon rakamları değerlendirilerek yeniden revize edilmesi gerektiğini aktaran Arabacı, bu yıl çeltikte yüzde 15’e yakın verim kaybı yaşandığını söyledi. Başkan Arabacı, “TMO üreticinin yanında olduğunu göstermeli. Geçtiğimiz dönem buğdayda da üreticimizin ürününü aldığı gibi çeltikte de aynısını yapmasını bekliyoruz. Gecikmeli de olsa ödemelerini yaptı. Beklentimiz bu yönde fiyat enflasyon oranı hesaplanarak yeniden revize edilmeli. Çeltikte geçen yıla baktığımızda yüzde 15’e yakın verim kaybı görülüyor. Randuvanlar biraz daha düşük. Bunun tek sebebi yok. Genel olarak tüm üreticilerimiz ürünlerini topladı. Ortalamamız geçen yılın biraz altında olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Haber Ogün Kurkan

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.