DOLAR 32,2310 0.05%
EURO 35,1039 0.19%
ALTIN 2.507,660,29
BITCOIN 2140293-0,69%
Edirne
20°

KAPALI

03:53

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Edirne’de deprem riski yok diyemeyiz”

“Edirne’de deprem riski yok diyemeyiz”

AFAD Edirne İl Müdürü Ali Altındal, yaşanması olası İstanbul depreminde Edirne'nin önemine dikkat çekti. Edirne'de deprem riski yok denilemeyeceğinin altını çizen Altındal, "Edirne'de deprem riski yok diyemeyiz. Çok yüksek bir ivme değeri var Edirne'nin güneyinde. Özellikle tatil bölgesinde bu risk. İstanbul gibi, Tekirdağ açıklarında beklenen olası depremlere karşı da ilimizin konumu çok önemli. Bu yüzden depreme karşı hazırlıklı olmakta büyük sorumluluğumuz var Edirne olarak." dedi.

ABONE OL
21 Kasım 2023 16:35
“Edirne’de deprem riski yok diyemeyiz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne İl Genel Meclisi bütçe toplantıları İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş başkanlığında gerçekleştirildi. Düzenlenen toplantıda AFAD Edirne İl Müdürü Ali Altındal, meclis üyelerine müdürlük tarafından yapılan çalışmaları aktardı.

Edirne’de taşkına karşı önlemler alındığını dile getiren Altındal, nehir yatağından oluşabilecek bin 500 metreküplük suyun rahatlıkla taşınabileceğini dile getirdi. Altındal , “Edirne’de en önemli riskimiz su taşkını. 2015 yılında 149 metreküpü gördük Meriç’te. DSİ’nin yaptığı ByPass kanalı var. Bu kanalı henüz deneme şansımız olmadı, o günden sonra ilimiz büyük çaplı bir sele rastlamadı ama 2200 metreküp su geldiği takdirde, 770 metreküpü de ByPass kanalı ile tahliye edebilecek şekilde oluşturuldu. Bizim yatağımızın da 1500 metreküpü rahat şekilde taşıyacağını düşünüyoruz, bu nedenle bu konuda bir risk beklemiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Edirne için önemli sorumluluğumuz var”

Edirne’nin güneyinin olası İstanbul depreminden etkilenebileceğini aktaran AFAD İl Müdürü Ali Altındal, olası İstanbul depremi ile birlikte Edirne’nin büyük bir sorumluluğu olduğunu belirtti. Altındal, “İlimizdeki ikinci risk ise deprem. Deprem deyince belki Edirne depremden ari bir bölge olarak biliyoruz ama 1 Ocak 2009 yılında yeni haritamız yürürlüğe girdik. Yeni haritada, noktasal, ivme değerleriyle görüyoruz. Edirne’nin en güneyinden Gülçavuş köyünden ve merkezden birer noktayı aldık ve ivme değerlerini ölçtük. Gülçavuş köyünün ivme değeri 5 üzerinden 4. Merkezde ise 0.18. Yani merkezdeki deprem riski 0.18 iken, Gülçavuş köyünde 0.4 ivme değeri gibi yüksek bir değer çıkıyor. Bu da şunu gösteriyor. Bizim özellikle Mayıs ve Eylül ayı arasında yazlık bölgemizde nüfusu arttığını göz önüne alırsak, Edirne’de deprem riski yok diyemeyiz. Çok yüksek bir ivme değeri var Edirne’nin güneyinde. Özellikle tatil bölgesinde bu risk. İstanbul gibi, Tekirdağ açıklarında beklenen olası depremlere karşı da ilimizin konumu çok önemli. Bu yüzden depreme karşı hazırlıklı olmakta büyük sorumluluğumuz var Edirne olarak.” şeklinde konuştu.

Altındal, Edirne AFAD olarak, gidilen olaylarda, 2020 yılında 405 sağ, 22 vefat, 2021 yılında 485 sağ, 48 vefat, 2022 yılında 194 sağ, 58 vefat, 2023 yılında 332 sağ, 17 vatandaşın vefat ettiğini aktardı.

“Edirne’ye enkaz ve tatbikat alanı kurulacak”

Edirne’de toplamda 6 bin AFAD gönüllüsü bulunduğunu aktaran Altındal, Trakya Üniversitesi içerisinde belirlenen bir alanda arama kurtarma tatbikat ve enkaz alını kurulacağını dile getirdi. AFAD Başkanlığı tarafından bütçenin onaylandığını aktaran Altındal, “Bu yıl kentimizde 10 tatbikat gerçekleştirdik. Gönüllü çalışmaları kapsamında Edirne’de 6 bin AFAD gönüllüsü var. Trakya Üniversitemizde bir arama kurtarma enkaz alanı ve arama kurtarma alanı oluşturacağız. Hem gönüllülerimizin hem de Balkan coğrafyasının tamamının kullanabileceği bir eğitim merkezi kuracağız. Biz bu alanda Edirne’yi Balkanların merkezi haline getirmek istiyoruz. Bununla ilgili ödeneğimiz hazır. Rektörümüz Erhan Tabakoğlu da bizlere yardımcı oldu. Bizler üniversitemizin içerisinde bir eğitim alanı oluşturuyoruz. Eğitim alanımızda hem gönüllülerimiz hem de bu işe destek olan kişilerin hizmet alabileceği, her yıl onlarca arama kurtarma eğitimi verebileceğimiz bir alan oluşturmak istedik. Şu anda gönüllü sayımız 6 bin ama biz bu sayıyı artırmak istiyoruz. Bizler büyük afetlerde gönüllülerimizi artırarak bizlere destek olmalarını amaçlıyoruz. İl Genel Meclisi’nden Tamer Karadağ’da bu 10 günlük eğitime katıldı ve destek AFAD gönüllüsü oldu. Biz bu gönüllü sayılarını ilimizde 60 binlere 100 binlere çıkarabilirsek, arama kurtarma açısından etkin bir müdahale şansımız olacak. Türkiye’de 100 bin arama kurtarma hedefimiz var. Bunu Trakya’da çok daha fazlasını yapabileceğimizi düşünüyorum. Her afette Edirne ve Trakya seferber oluyor bizler bu potansiyeli gördük.” dedi.

Altındal, depremde arama kurtarma çalışmalarına katılan İl Genel Meclisinin AFAD gönüllüsü üyeleri Tamer Karadağ ve Mustafa Üstün’e de teşekkür etti.

Meclis üyelerinin depremsellik üzerine sordukları sorularını cevaplayan Altındal, “Edirne’nin güneyine yakın geçen fay hattında ‘Şu gün deprem olur’ diyemeyiz. Yaklaşık 30 yıl içerisinde 6 büyüklüğünde bir deprem oluşmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Haber Ogün Kurkan

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP