DOLAR 32,2310 0.05%
EURO 35,1039 0.19%
ALTIN 2.507,660,29
BITCOIN 2140293-0,69%
Edirne
20°

KAPALI

03:53

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hasta çocuklar için ücretsiz ciltaltı kan şekeri ölçümü cihaz talebi

Hasta çocuklar için ücretsiz ciltaltı kan şekeri ölçümü cihaz talebi

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Tütüncüler Kökenli, Türkiye’de yaklaşık 20 bin çocuğun Tip-1 diyabet hastası olduğunu söyledi. Kökenli, “Özellikle Sağlık Bakanlığı ve SGK’dan isteğimiz tüm diyabetli çocukların sürekli cilt altı glikoz ölçümünü sağlayan sensörlerin ücretsiz olarak temin edilmesi” dedi.

ABONE OL
17 Kasım 2023 15:57
Hasta çocuklar için ücretsiz ciltaltı kan şekeri ölçümü cihaz talebi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bugün Edirne’de Saraçlar caddesinde 13-17 Kasım Diyabet Haftası nedeniyle vatandaşların şeker ölçümü yapıldı. Sağlık Bilimleri Fakültesi hemşirelik öğrencileri, vatandaşların beden kitle endeksine bakarak risk oluşturup oluşturmadığı konusunda uyarıda bulundu.  Diyabet konusunda farkındalık oluşturan öğrenciler, vatandaşları da bilgilendirdi.

“SÜREKLİ KAN ŞEKERLERİNİN ÖLÇÜLMESİ ÇOK DAHA ETKİLİ OLACAK”

Kökenli, açıklamasında şunları kaydetti:

“Tam sayıyı açıklayamasak bile yaklaşık olarak 18-20 bin arasında çocuğumuzu ve her yıl 1700-1800 arasında çocuğun Tip-1 diyabet tanısı aldığı dolayısıyla bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğun Tip-1 diyabet yani mutlak insülin tedavisi görmesi gerekiyor. Dünyada da bu sayı 1 milyon 100 binin üzerinde her yıl da giderek artmakta. Günümüzde cilt altı kan şekeri ölçümünü sağlayan cihazlar, sensörler mevcut. Eğer bu sensörler ücretsiz olarak çocuklarımıza dağıtılabilirse devlet tarafından tüm çocuklar için karşılanabilirse diyabetin kontrolü çok daha iyi olabilir. Kan şekerleri çok daha düzgün gidebilir. Her 3 ayda bir yaptığımız değer ne kadar iyiyse normale ne kadar yakınsa bu çocukların büyüme, gelişmesi ileride böbrek, gözle ilgili sorunlarının daha az gelişme riski olduğunu biliyoruz. Bunun için de sürekli kan şekerlerinin ölçülmesi çok daha etkili olacak. Özellikle Sağlık Bakanlığı ve SGK’dan isteğimiz tüm diyabetli çocukların sürekli cilt altı glikoz ölçümünü sağlayan sensörlerin ücretsiz olarak temin edilmesi. Sanıyorum bu da yakın zamanda herhalde meclise gelecek ve konuşulacak.” Haber Ergin Yıldız

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP