evden eve nakliyat
DOLAR 34,0863 0.11%
EURO 37,6479 0.04%
ALTIN 2.741,87-0,05
BITCOIN 19373203,56%
Edirne
25°

KAPALI

13:06

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

OKULA UYUM PSİKOLOJİSİ

OKULA UYUM PSİKOLOJİSİ

ABONE OL
2 Eylül 2024 15:09
OKULA UYUM PSİKOLOJİSİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uzman Psikolog Nergis ÖZDİNÇ

Tatil sezonu çocuklar ve aileleri için bitti. Şimdi okul zamanı. Uzun süren yaz tatilinin ardından yeni bir döneme başlıyor olmak, beraberinde bu sürece uyum sağlamayı da getiriyor. Okulların açılması ile yeni bir düzen kurmak hem ebeveynler hem de çocuklar için bir ihtiyaç.

Çocukların tatilde değişen uyku, beslenme, ekran kullanımı gibi alışkanlıklarını, okulların açılması ile yeniden düzenleme ihtiyacı hissedilecektir. Günlük rutinlerin yeniden düzenlenmesi her yaş grubu çocuğu ve ebeveyni farklı şekillerde etkileyebilmektedir. Bu sürece daha kolay uyum sağlayabilmek için tekrar rutin oluşturabilmek ve bu rutinlere ailece uyabilmek çok önemlidir. Bu süreçte dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz;

Tatil sonrası eski düzeninize dönme konusunda net ve istikrarlı olmanız önemli. Özellikle uyku ve uyanma saatlerindeki yeniden yapılandırmayı okulların açılmasına yakın bir tarihe bırakmamaya özen gösterin. Uyku ve beslenme öğünü saat alışkanlıklarını yeniden oluşturmak biraz zamana alabilir.

Okul malzemelerini hazırlama sürecinde öğrenciyi dâhil etmek, okulla ilgili sorumluluk bilincine katkı sağlarken aynı zamanda yeni döneme uyumunu da destekleyecektir. Yaşına göre kitaplarını etiketleme, kırtasiyeden eksiklerini tamamlama gibi farklı alanlarda öğrenciler sürece dâhil edilebilir.

Okulun başlaması ile yapılacak kısıtlamaları son güne bırakmamaya özen gösterin. Söz konusu kısıtlamaların, okullar açılmadan birkaç hafta öncesinden kademeli olarak yapılması önerilir. Örneğin teknoloji kullanımı günde 5 saat olan bir öğrencinin yavaş yavaş günlük kullanım süresi günde bir saate çekilebilir. Aksi halde son gün okulların açılması ile getirilen kısıtlamalar okula karşı olumsuz algı oluşturabilir.

Her konuda olduğu gibi yaz tatil sürecini değerlendirirken kıyaslamalardan uzak durmakta fayda var. Arkadaşlarının bitirdiği kitap sayısı ve benzeri alanlarda kıyaslama yapmak yerine öğrencinin kendi hızını ve gelişimi birlikte değerlendirebilirsiniz. Örneğin “Tatilin sence verimli geçti mi?”, “Kitap okuma alışkanlığın hakkında ne düşünüyorsun?” gibi yaşına uygun sorularla yargılamadan uzak, önce kendisinin duygu ve düşüncelerini ifade etmesine fırsat tanınmalıdır.

Son olarak ebeveynlerin yeni dönemle ilgili kullandıkları dil ve konuşma içerikleri çocukları olumu ya da olumsuz etkileyecektir. Yeni dönemin başlaması ve beraberinde gelen zorluklardan bahseden konuşmaların sık duyulması çocukların da bu duyguları yansıtmalarına neden olabilir. Çocuklarla okula dönüş hakkında konuşmanız ve duygularını anlıyor olmanız okula uyum ve motivasyon süreci için size destek olacaktır.

Öğrencilerin yeni okul dönemi ile ilgili stres ve kaygı duymaları makul düzeyde normaldir. İlk bir hafta zorlanmaları da kabul edilebilir. Olumlu ebeveyn tutumları ve öğretmen iş birliğine rağmen okula gitmek istememe ve karın ağrısı gibi farklı bedensel şikayetler iki aydan fazla süre devam ediyor ise destek almaktan çekinmeyin. Tüm öğrenci ve ebeveynlere keyifli ve sağlıklı bir eğitim öğretim yılı diliyorum.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

deneme bonus veren siteler www.paragaranti.com deneme bonusu