DOLAR 32,3420 0.13%
EURO 35,3990 0.33%
ALTIN 2.508,030,31
BITCOIN 2134030-1,06%
Edirne
20°

KAPALI

03:45

İMSAK'A KALAN SÜRE

KASIM MEYVESİ : TRABZON HURMASI

KASIM MEYVESİ : TRABZON HURMASI

ABONE OL
16 Kasım 2023 14:35
KASIM MEYVESİ : TRABZON HURMASI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trabzon hurması(Diospyros kaki L.) Yunanca ‘kutsal yiyecek/tanrıların yiyeceği’ anlamına gelir, Türkiye’de ise ‘cennet meyvesi/cennet elması/cennet hurması/frenk elması/ambe’ gibi farklı isimlerle bilinmektedir. Albenisi ve tadı nedeniyle oldukça sevilen bu meyve Çin, Hindistan ve Japonya’da, antik çağlardan beri önemli bir besin kaynağı olarak tüketilmektedir. 20. yüzyıldan itibaren Avrupa’da yayılmaya başlayıp küresel üretiminin yaklaşık %77’si Çin tarafından karşılanmaktadır.

Trabzon hurması, duyusal özelliklerinin yanı sıra içeriğindeki karbohidratlar, biyoaktif fitokimyasallar, lifler, vitaminler, mineraller, karotenoidler ve fenolik bileşikler sayesinde mükemmel bir besin kalitesi sunmaktadır. Şekerli tadından dolayı tatlı krizlerine birebir olan bir meyvedir. En başta iyi bir C vitamini (~70 mg/100 g) ve A vitamini (~65 mg/100 g) kaynağıdır. Kalsiyum ve demir gibi mineraller bakımından da zengindir. Kumarik asit, gallik asit gibi fenolik asitler; kriptoksantin, likopen gibi karotenoidler sayesinde antioksidan özellik göstermektedir.

İyi bir lif kaynağı olarak kabul edilen Trabzon hurmasının 1 tanesi, kadınların günlük lif ihtiyacının %25’ini erkeklerin ise %15’ini karşılamaktadır. Diyet lifi; besinlerin emilimi, bağırsak hareketleri, yemek sonrası şeker ve kolesterol kontrolü üzerinde etkili olduğundan sağlığımız için faydalıdır.

İçeriğinde bulunan karotenoidler ve tanenler; vücudumuzdaki zararlı maddeleri yok etmede, tansiyon, kolesterol ve diyabet riskini azaltmada, antikanser ve antioksidan aktiviteler göstererek sağlığımıza kavuşmamızdan sorumludur. Bu meyvedeki tanenler, antioksidan özellik gösteren E vitamininden 20 kat daha güçlü bulunmuştur. Çok sayıda terapötik ajan kaynağı olan Trabzon hurmasının kanseri önlemeye karşı etkili olduğu birkaç çalışmada kanıtlanmıştır. Ancak kesin sonuçlar için daha fazla sayıda çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP