Uzman Psikolog
Şefkat, hayatın karşımıza çıkardığı zorluklarla başa çıkmak için en önemli kaynaklarımızdan biridir. Ne yaşarsak yaşayalım yanımızda bize destek olabilecek ne kadar çok kişi olursa olsun günün sonunda kendimizle baş başa kalıyoruz. İşte bu yüzden bize en iyi gelecek şey kendimizi tanımak, kendimizle barışmak ve kendimizi kabul etmek olacaktır.
Geçen haftaki yazımı size bir soru sorarak sonlandırmıştım. “Siz içinizdeki hangi güç ile zor durumlarla baş edebiliyorsunuz?” diye sormuştum. Bu soruya vereceğiniz cevaplar, bizim öz kanyaklarımızı oluşturuyor. Bu yazıda değineceğim “Öz şefkat”, o kaynaklardan sadece birisi. Aynı zamanda psikolojik sağlamlık becerilerinin en temelini oluşturduğunu düşünüyorum.
Öz şefkatin en iyi yanı, her zaman seninle olmasıdır. Sana iyi gelen şeylere ulaşamadığında bile o hep seninledir. Öz şefkat öyle bir şeydir ki, elinden gelenin en iyisini yapman için seni destekler ve başarısız hissettiğinde yine elinden tutup kalkmanı sağlayan içindeki güçtür.
Şefkat, tüm canlıların ihtiyaç duyduğu bir şeydir. Şimdi kendine sormanı istiyorum. En son neye karşı şefkat gösterdin? Sana en son kim şefkat gösterdi? En son hangi durumda kendine şefkatle yaklaştın?
Kendimize şefkatle yaklaşabilmek için; Kendimizi tanımanın ve kendimize güvenmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Siz tanımadığınız, güvenmediğiniz biri ile arkadaş olabilir misiniz?
Kendinle Nasıl Arkadaş Olabilirsin?
Öz şefkat aslında kişinin kendisine de sevdiği birine davrandığı gibi davranmasıdır. Dolayısı ile kendinle arkadaş olmak, senin başına gelen zor bir durumun sevdiğin birinin başına geldiğinde nasıl davranırsan kendine de öyle davranmayı gerektirir. Arkadaşın için neler yapabilirsen kendine de aynılarını yapmayı dene.
Sana iyi gelecek nefes ve yatıştırıcı dokunuşları keşfedebilirsin. Sana hangileri iyi geliyorsa ihtiyaç hissettiğinde karnına, omuzuna, yanaklarına, saçlarına ve bunun gibi sana iyi gelen yatıştırıcı dokunuşları kendi üstünde deneyebilirsin. Hep başkalarına sarılmış, ellerini tutmuş olabilirsin şimdi kendine uygulama sırası.
Zor durumlarda zihnimizdeki düşünceler çok dağınık olabilir. Böyle zamanlarda seni an’da tutacak şeyleri deneyimleyebilirsin. Zihnini geçmiş ve gelecekten ziyade “Tam şimdi tam buraya” ya getirecek şeyler neler olabilir? Seni an’da tutabilecek şeyleri keşfedebilirsin. İlgilendiğin hobilerin bu konuda sana yardımcı olacaktır. Sakin bir zihin, dinlenmeni ve kendine iyi bakmanı sağlar. An’da olarak bulanık suyun durulmasını beklemek gibi zihnimizin berraklaşmasını beklemek bize iyi gelecektir.
Kendinle olumlu diyaloglar kurabilirsin. Kişinin kendisi ile konuşması sağlıksız bir yapı değildir. “Bu işi başardın”, “Çok güçlü gördüm seni” gibi cümlelerle kendimize olumlu geri bildirimler verebiliriz. Başkalarına kurduğunuz cümleleri kendiniz için kurmayı deneyin. Bunu hak ediyorsunuz.
Kendinle arkadaş olmak, kendini olduğun gibi kabul etmekle ve sevmekle başlar. Ne yapmış olursan ol önce kabul et ve kendine nazik davran. Başımıza gelen şey için başkalarını ve kendimizi suçlamak problemi çözmeyecek. Bu nedenle önce kendi özümüze şefkatle yaklaşmalıyız.
Bu yazıyı burada sonlandırırken senden bir şey istiyorum. Bu yazıyı okuman bittikten sonra yaşadığın seni zorlayan en son durumla ilgili kendine şefkatli bir cümle söyle.
Kendinizle arkadaş olabildiğiniz öz şefkatli bir hafta diliyorum. Zor zamanlar geçer siz hep var olmaya devam edersiniz. Nasıl var olmak istediğinize kendiniz karar verin!
GÜNDEM
09 Ekim 2024GÜNDEM
09 Ekim 2024GÜNDEM
09 Ekim 2024GÜNDEM
09 Ekim 2024GÜNDEM
09 Ekim 2024EKONOMİ
09 Ekim 2024GÜNDEM
09 Ekim 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.