DOLAR 32,3809 -0.13%
EURO 34,7455 -0.18%
ALTIN 2.407,44-1,12
BITCOIN 1984211-1,51%
Edirne
15°

KAPALI

16:57

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

‘Hekimler artık ölmesin’

‘Hekimler artık ölmesin’

Edirne Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Seher Çimen Özgen, görevi başında öldürülen Dr. Ersin Arslan’ı 12’nci ölüm yıl dönümünde andı. Özgen, “Üzgünüz ve öfkeliyiz. Artık hekimlerin ve sağlık çalışanlarının kılına zarar gelmesine tahammülümüz kalmadı. “Giderlerse gitsinler” diyenlere inat susmuyoruz, korkmuyoruz, hiçbir yere gitmiyoruz” dedi.

ABONE OL
17 Nisan 2024 15:31
‘Hekimler artık ölmesin’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Seher Çimen Özgen, 17 Nisan 2012’de Gaziantep’te görev yaptığı hastanede kalbinden bıçaklanarak öldürülen Dr. Ersin Arslan’ın ölüm yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yaptı. Edirne’de son dört yılda ayrı sağlıkta şiddet olayı yaşandığına dikkat çeken Özgen, beyaz kod uygulamasının başladığı günden bugüne 23 bin 86 beyaz kod çağrısı yapıldığını, her yıl artan beyaz kod verilerinin bakanlık tarafından son iki yıldır paylaşılmadığını belirtti.

Hekimlerin her gün 100’den fazla şiddet olayıyla karşılaştığını ifade eden Özgen, açıklamasında şunları kaydetti:

‘HEKİMLER HEDEF HALİNE GETİRİLİYOR’

“Hekimlerin yüzde 87’si hasta ya da yakını tarafından en az bir kere şiddete uğramıştır. Yüzde 59’u sadece son bir yıl içinde şiddete uğramıştır. Yüzde 91’i güvenli bir çalışma ortamına sahip olmadığını düşünmektedir. Bugün hala hastanelere silahla girilebiliyor. İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Karataş katıldığı bir televizyon programında, hekimler hakkında “Onlar para için neler söylerler, para için keserler, para için adam bile öldürürler diyerek halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçunu milyonların önünde işleyebiliyor.

Sağlık bakanı bütçe görüşmeleri sırasında yurt dışına göç eden hekimlerin bunu para için yaptıklarını ima edip, hekimleri hedef haline getirebiliyor.

Şiddet uygulayanlara hiçbir caydırıcı ceza verilmediği gibi bu kişiler, televizyon ekranlarında göğüslerini kabartarak hekim dövmekle övünebiliyor. Cumhurbaşkanı, çareyi göç etmekte bulan hekimlere “Giderlerse gitsinler” diyebiliyor. Ve bugün hala, hekimler ölmeye devam ediyor.

‘ARTIK YETER!’

Etkili, caydırıcı bir sağlıkta şiddet yasasının çıkması için daha kaç kere darp edilmemiz, kaç kere ölmemiz gerekiyor?

Bugün, hekime başvuruda yıllık sayı 850 milyonu aşmış durumda. Yani her bir yurttaşımız yıl içinde ortalama 10 kez doktora gidiyor. Bir başarı hikayesi gibi sunulan bu rakamlar, temelleri 80 darbesinden sonra atılan ve mevcut iktidar döneminde “Sağlıkta Dönüşüm Programı” olarak resmileşen politikaların iflas ettiğinin göstergesidir. Bu neoliberal politikaların eşit, parasız, nitelikli bir sağlık hizmeti yerine; kışkırtılmış bir sağlık talebi, müşteri haline getirilen hastalar, kar odaklı ve müşteri garantili bir sağlık sektörü, parası kadar sağlık hizmeti alabilen bir toplum yarattığı, özellikle son 20 yılda kanıtlanmıştır. Hekimler ve sağlık çalışanları güvenli ve çalışma barışının korunduğu çalışma ortamlarına sahip değillerdir.

Ülkede artan şiddet iklimi, bizlerin sadece çalışma koşullarını bozmakla kalmamış, maalesef can güvenliğimizi de ciddi oranda tehdit eder hale gelmiştir. Her anlamıyla tıkanan sağlık sisteminin tüm sorumluluğu hekimlerin ve sağlık çalışanlarının omuzlarına yıkılmakta, bu durum bizlerin hedef olmasına neden olmakta, sağlık alanında yürütülen politikalar bizlere, şiddet, ölüm, çaresizlik, umutsuzluk olarak geri dönmektedir.

‘BİR YILDA 3 BİN 25 HEKİM BAŞVURU YAPTI’

Sadece 2023 yılında yurt dışında hekimlik yapmak için iyi hal belgesi başvurusu yapan hekim sayısı 3025’tir ve bu sayı her yıl artmaktadır. Özellikle Avrupa ülkeleri yetişmiş insan kalitemizin farkındadır ve artık belli ülkelerde doktorlar için dil şartı bile aranmamaktadır. Sonuçta zaten niteliksel olarak önemli bir kayıp yaşayan sağlık sistemi, bu istifalar ve göçler sonucunda, niceliksel olarak da kayba uğramaktadır. Ülkemizde birçok bölgede, belirli branşlara ait hiç uzman doktor kalmamıştır. Hastalar yüzlerce kilometre uzaklıktaki büyük şehirlere gitmek zorunda kalmaktadır.

Hal böyleyken, sağlıkta şiddete karşı daha etkili ve caydırıcı önlemler almadan geçirdiğimiz her gün, onlarca hekim yurt dışına göç etmekte; vatandaşlarımızın sağlıklı yaşama ve eşit-nitelikli bir sağlık hizmetine erişim hakkı, sağlık çalışanlarının çalışma barışı ve çalışma özgürlüğü, iş yeri dokunulmazlığı ve kamu düzeni daha da bozulmaktadır.

‘ÜZGÜNÜZ VE ÖFKELİYİZ’

Artık hekimlerin ve sağlık çalışanlarının kılına zarar gelmesine tahammülümüz kalmadı.

“Giderlerse gitsinler” diyenlere inat Susmuyoruz! Korkmuyoruz! Hiçbir yere gitmiyoruz. Mücadelemiz yitirdiğimiz meslektaşlarımız içindir. Mücadelemiz kendimiz içindir, hayatta kalmak ve mesleğimizi huzurla yapabilmek içindir. Mücadelemiz tüm vatandaşlarımızın sağlık hakkı içindir.” Haber Merkezi

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.